Idén szeptember 20-án este köszöntött ránk a zsidó újév, a Ros Hásáná. A különleges napot egy különleges eseménnyel ünnepelte meg az EMIH: közel 600 fő részvételével megrendezték az első Nyitott Zsidó Újévet. Az EMIH Óbudai zsinagógája előtt felállított sátorban a hitközség tagjai, régi ismerősök és olyanok is ellátogattak, akik a hétköznapokban más zsinagógákban élnek hitéletet, vagy zsidó identitásuk miatt érdeklődtek az újévi programok iránt, de nem vettek még részt az újév ünnepén. A Jeruzsálemből érkezett hét fős kántorkórus mindenki tetszését elnyerte, az Alefikids új központjában pedig 70-80 gyermeket szórakoztattak ezen a különleges estén, akik közül többen is most kaptak kedvet ahhoz, hogy csatlakozzanak gyermekcsoportunkhoz.

Az esemény megrendezésével az EMIH célja az volt, hogy megidézze az újév hagyományát, amely a közös imádkozás, a régi-új barátok közötti kötetlen beszélgetés és az ünnepi kidus körül forgott. A Ros Hasáná alkalmából elmondott imádságon a hitközség vezető rabbija, Köves Slomó vezette végig a megjelenteket. A szervezők őszintén bíznak abban, hogy Nyitott Zsidó Újév eseményükkel is sikerül egy olyan hagyományt elindítaniuk, mely a hazai zsidó közösség számára pár éven belül az év egyik legautentikusabb, kihagyhatatlan estéjévé válik majd.

Az EMIH képviselői ezúton is szeretnék megköszönni mindazoknak, akik eljöttek a Nyitott Zsidó Újévre, hogy közösen ünnepelhessék több százan Ros Hásáná estéjét.

Mindazokat, akik nyitottak Jom Kipur ünnepének közös átélésére, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség az Óbudai zsinagógába invitálja két különleges eseményre szeptember 29-én és 30-án:

  • Péntek este, 18:00-kor a Kol Nidré, a fogadalmak imája hangzik el Jom Kipur előestéjén
  • Szombat este, szintén 18:00-kor a Neilát, az ünnep utolsó, befejező imája hangzik el

A Nyitott Zsidó Újévhez hasonlóan ezúttal végigvezetnek az imádságokon, és segítenek az ünnep megélésében és megértésében egyaránt. Természetesen ezúttal sem csupán az óbudai közösség tagjainak szól mindez: minden olyan zsidó vallású érdeklődőt várnak az Óbudai zsinagógában, aki szeretné Jom Kipur ünnepét autentikusan megismerni, átélni.

A Jeruzsálemből érkezett kántorokkal készült Jom kipuri videót az alábbi linken tekinthetik meg:

https://www.facebook.com/Zsidocom/videos/1446210868808880/

 

Önt is várja tehát az EMIH az Óbudai zsinagógába!