Nyikorgó falépcsők

Szeretnéd magad a zsidó hagyomány mélységes mély kútjának tükrében megcsodálni, abban magadat megfüröszteni?

Amennyiben a kérdésre igennel feleltél, szeretném felhívni a figyelmedet egy szellemi izgalmakban bővelkedő, de kevéssé ismert lehetőségre, a Pesti Jesiva keretén belül működő tutoriális – „lubavicsiul” chávruszá, tanulópár – képzési formára. Ennek keretében a jesiva egyik hallgatójának segítségével teheted meg az első lépéseket a zsidó hagyomány, és ezen keresztül a világ és önmagad jobb megismerése felé vezető úton.

A Pesti Jesiva diákjaival sokféleképpen veheted fel a kapcsolatot. A telefon és az e-mail mellett létezik még egy kézenfekvő megoldás: a péntek esti ima, és még inkább az azt követő kidus remek lehetőséget nyújt a személyes kapcsolat felvételére.

Mikor felkértek ennek a cikknek a megírására, nagyon szívesen vállalkoztam rá, ugyanis a Yochanan-nal töltött heti másfél óra az egyetemi tanulmányok mellett, nemcsak hogy közelebb hozott a zsidó hagyományhoz, hanem egy mély, baráti kapcsolattal is gazdagabbá tett. Mert miről is van szó egy-egy ilyen alkalommal? Az imarend, a különböző ünnepeinkhez kapcsolódó szokások, és a Báál SémTov-ról szóló chászid történetek mellett a személyes problémák hagyományhű, halachikus értelmezésére is sort kerítünk.

Nagyon nehéz feladat egy ilyen személyessé és bensőségessé izmosodott élmény szavakká formálása; mindig úgy tűnik, mintha a lényeg sikkadna el. Ezért csak azt kívánhatom, hogy minél többen tegyék meg a „Vasvári” nyikorgó falépcsőjén a zsidósághoz vezető első lépéseket, és tegyék életük részévé azt az élményt, hogy barátjukkal a Talmud fóliánsainak árnyékában végső kérdéseket feszegetnek.

Waldner Zoltán

 

Megjelent: Egység Magazin 11. évfolyam 42. szám – 2014. július 31.