A Csányi5 – Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár 2018-ban nyitotta meg kapuit. Azóta számtalan kulturális, gasztronómiai témájú, képzőművészeti program valósult meg, miközben az állandó kiállítás is folyamatosan látogatható. A nyár mindig különleges időszak egy intézmény életében. A júniustól szeptemberig tervezett programokról is kérdezzük Lefkovics Zsófit, a Csányi5 vezetőjét. 

 

– A Csányi5 hogyan vészelte át a járványidőszakot? Milyen alternatív megoldásokat választottak a programok eljuttatásához?

– Ahogy mindenkit, kezdetben minket is felkészületlenül ért a járvány miatti bezárás. Ebben a helyzetben egy fontos feladatot próbáltunk teljesíteni: ne veszítsük el látogatóinkat. Programjainkat a Facebookra költöztettük. Követve a kialakult tematikánkat, kisfilmeket készíttetünk a mi nagyszerű partnereinkkel. Főztünk tipikus zsidó ételeket – otthon, Fűszeres Eszterrel; sétáltunk képzeletben Erzsébetváros ikonikus helyein Deák Gáborral; bejártuk Budapest kerületeit, megismertünk rengeteg érdekességet Saly Noémivel. Borgula András beszélgetett külföldön élő magyar zsidó honfitársainkkal. Dési János közreműködésével megbeszéltünk kényes vagy a mai napig feldolgozatlan történeteket, eseményeket, mint például a magyar zsidóság kifosztása a háború alatt vagy az örmény genocídium története. De volt felolvasószínház Takáts Andreával és Kardos Dániellel, Szántó T. Gábor író olvasott fel a műveiből, Bálint András válogatott Szerb Antal: Száz vers című kötetéből, zenélt nekünk a teraszáról Gerendás Péter. A vallást sem hanyagoltuk: Lefkovics Péter segített eligazodni alapvető vallási kérdésekben.

Szunyogh Szabolcs zsidó érdekességeket bemutató sorozata – a nagy érdeklődésre tekintettel – még most is fut nálunk a Csányi5 Facebook-oldalán.

Ez a felsorolás nem teljes, de tulajdonképpen ebben a mindannyiunk számára nehéz időszakban egy fantasztikus videókönyvtárra tettünk szert. Érdemes ott körülnézni és szemezgetni.

 

– Mikor nyitottak meg teljesen újra? Van-e valamilyen változás, bővülés a megelőző időszakhoz képest?

– Követtük a hivatalos utasításokat, amint lehetett, megnyitottunk. Persze ez óvatos nyitás volt, és lassan nyertük-nyerjük vissza látogatóinkat. De nap mint nap érezzük, hogy bővül a kör. Az állandó kiállításunkat tavasszal és ősszel iskolai osztályok látogatják nagy számban. A nyár azonban a turistáké. És jönnek. Szeretik az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárat, mert a híres zsinagógák vagy a mikve meglátogatása mellett a kiállításunkon látható többféle zsidó otthon bemutatása árnyalja a budapesti zsidóságról kialakítandó képet.

 

– Hogyan telik a nyár a Csányi5 életében? Milyen programokkal készülnek?

– Nagyszabású lesz a programkínálatunk a nyári hónapokban. Lesz Szabó Gabriella és Palotai Péter zongorakoncertje a fantasztikus Steinway zongoránkon (nagyon büszkék vagyunk a Magyarországon is ritkaságnak számító zongoránkra). A zongorát Bajkai István képviselő úr ajándékozta az ERÖMŰVHÁZ-nak, melynek egyik központja a Csányi5.

Lesznek sétáink: Krúdy Gyulát idézzük az egyiken, zsidó emlékeket kutatunk fel – zenei kísérettel – a másikon. Lesz kóser sétánk, melyen Bodrogi (Fűszeres) Eszter mesél a zsidó-kóser gasztronómiáról és megyünk még a zsidó vallás helyszíneit bemutató sétára. Bemutatkozik nálunk ifj. Szlávics László képzőművész és két fiatal tehetséges festőművész: Gergely Anna és Gergely Ida. De nagyon várjuk vissza az állandó kiállításunk látogatóit is. Akik nem beszélnek magyarul, azoknak angol nyelvű audioguide áll rendelkezésére.

– Ha jól tudom, előkészületben van egy, kifejezetten látássérülteknek szánt tárlatvezetés megvalósítása is.

– Igen, így van. Amikor Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke és Babolcsi Andrea, a Jósa András Múzeum múzeumpedagógus-régésze meglátogatta a kiállításunkat, inspirációt, ötleteket adtak a speciális tárlatvezetéshez. Tünde érzékenyítő programot is tartott, segít nekünk kialakítani a különleges kiállítás-látogatás részleteit, sőt megismerkedtünk a Braille-írással is. Tündétől tudtuk meg, hogy egy látássérült úgy tudja élvezni a kiállítást, ha részletesen, szóban bemutatjuk neki a környezetet és néhány tárgyat meg is foghat.

 

– Nagyon szép, rendezett és informatív a megújult honlapjuk. A közelgő és az archív programok is megtalálhatóak itt. Honnan lehet még tájékozódni a Csányi5 kínálatáról?

– Van az idáig is emlegetett népszerű és látogatott Facebook-oldalunk, weboldalunk (www.csanyi5.hu) de a Kibic magazinban (www.akibic.hu) és az Erzsébetváros című újságban is rendszeresen közzétesszük programjainkat és létrehoztuk az Instagram-oldalunkat is. Ősztől pedig elindul a hírlevelünk.

– Mint az intézmény vezetője, melyik programot ajánlaná a nyárra a Csányi5 kínálatából, amire biztosan el kell mennünk?

– Én minden programunkat szeretem. Nehéz kiemelni bármit is. Talán, ha mégis: augusztus 4-én a kávéházunkban Saly Noémi tart előadást a régi pesti kávéházi kultúráról, és végre megkóstolhatjuk a bólesz süteményt, melyet Körner András: Jó lesz a bólesz című könyvéből ismerhetünk meg. Ez a programunk kapcsolódik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum hasonló címmel megrendezett kiállításához, mely a zsidó étkezéskultúrát mutatja be a török hódoltságtól 1945-ig [Beszélgetésünket Saly Noémivel a kiállításról az újság 6. oldalán olvashatják].

De tessék eljönni sétáinkra, koncertjeinkre, kiállításainkra. Mindenkit szeretettel várunk!

 

Csányi5 – Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár

Képzőművészet, zene, irodalom, gasztronómia költözött az egykori pesti bérház udvarára, a Csányi5-be, ahol a ma élő, virágzó zsidó kultúrával találkozhatunk. Az emeleten pedig az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár pesti zsidóság történetét bemutató kiállítása látható.

A Csányi utca 5 egy körfolyosós ház, melynek udvarát üvegtetővel fedték be. Az udvarból így átrium lett, rendezvénytér. Programjainkon a ma élő és virágzó budapesti zsidó kultúrába csöppenhetünk. Képzőművészet, zene, irodalom, gasztronómia költözik az egykori udvarra. A zsidóságot többféleképpen mutatjuk be: workshopok, konferenciák, könyvbemutatók, koncertek, irodalmi estek és beszélgetések várják a zsidó kultúra iránt érdeklődőket.

Délelőttönként pedig diákokat várunk, akik a történeti tár megtekintése után rendhagyó történelemórákon, sétákon vehetnek részt.

Az emeleti korhűen berendezett lakásokba lépve a zsidó múlttal ismerkedhetünk meg. A történeti tár létrehozásának alapgondolata egybecseng Orhan Pamuk Nobel-díjas török író megállapításával: „kicsi és gazdaságos múzeumokra lenne szükségünk, amelyek az emberségünkhöz szólnak… Egy múzeum sikerességét abban kéne mérni, hogy mennyire tudja a múzeum az egyének emberségét megmutatni… Ha a tárgyakat nem emelik ki a saját kontextusukból, hanem saját természetes közegükben hagyják őket, önállóan is el tudják mondani a maguk történeteit. Visszafogott múzeumokra van szükség, amelyek tisztelik az utcákat, a házakat és a boltokat maguk körül, és saját narratíváik pillanataivá tudják őket alakítani.”

A Csányi5 kiállítása bemutatja, hogyan élt egy polgári család az 1890-es években, milyen lehetett egy rabbi szobája, vagy egy varrónő műhelye az 1930-as években. Beleshetünk egy munkáscsalád otthonába az 1940-es évekből.

 

Megjelent: Egység Magazin 32. évfolyam 155. szám – 2022. június 14.