1990-es alapítása óta a szarvasi JDC tábor a zsidó fiatalok különleges találkozási helyévé vált – több mint 20 000 gyermek fordult meg itt, akik több mint 30 különböző országból érkeztek.

Egy hirtelen nyári zápor elől menekülve Paszternák András és Szendy Barbi a tábori szállásukon keresnek menedéket. Itt beszélgettünk a 31 és 36 éves ifjúsági vezetővel, akik már hosszú ideje minden nyarukat a Budapesttől 160 km-re fekvő szarvasi nemzetközi zsidó ifjúsági táborban töltik. “Egyszer csak azt vettem észre, hogy Barbi kezét fogom” – mesélt András kapcsolatuk kezdeteiről. A fiatalember a Szlovákiához tartozó Komárnóból való, s mint szülővárosa zsidó közösségének többsége, ő is magyar anyanyelvű. A pár esküvőjének is a szarvasi tábor adott otthont 2013-ban. A helyszínválasztás nem véletlen: mindkettőjük életében központi szerepet játszik ez a tábor.

Az amerikai Joint által alapított ifjúsági tábor negyed évszádos működése alatt több tucat – egyes vélekedések szerint több száz – pár talált egymásra az ott töltött nyarak során. Persze más funkciója is van a tábornak: itt képzik a közép-európai térség zsidó vezetőit, és itt találkozhatnak a távoli közösségek fiataljai egymással.

10362836_1028573363826638_7504613547419614913_n

“Mi természetesen nem ártjuk bele magunkat ebbe a párkeresési játékba, mert nincs is ránk szükség – mondta Friedmann Sasha, a tábor vezetője. “Ez magától történik, mintegy a tábor programjával párhuzamosan. Itt a zsidó kultúráról tanulhatnak a táborozók. Sokuk számára ez a legelső alkalom erre.”

A JDC még 1990-ben nyitotta meg a tábort Magyarország délkeleti régiójában, Békés megyében, egy 7 hektáros területen, Szarvas mellett. Nyaranta akár 1700 gyermek számára is biztosíthatnak itt tanulást és kikapcsolódást.

Vannak olyan egykori táborozók is, akik házasságuk után Izraelben találtak otthonra. Naftali (Gergő) és Chana (Anna) Deutsch Budapesten nőtt fel. Hosszú évekig dolgoztak mádrichként (csoportvezetőként) a táborban, még esküvőjüket követően is. Később alijáztak és a Holt-tengerre tekintő Micpe Jerichóban telepedtek le, ott nevelik hét gyermeküket. Mások, mint az 1996-ban frigyre lépett Gordon Gábor és Tünde Magyarországon maradtak. Öt gyermekükből négyen Szarvason töltik a nyarat.

A táborban minden nyáron négy, 12 napos turnust tartanak. Minden évnek megvan a maga külön témája. Tavaly nyáron a “zsidó otthon” volt ez. Ezt a témakört dolgozzák fel a tábor foglalkozásai, programjai, legyen szó tanulásról, énekről vagy táncról. Ezen felül számos lehetőség adódik a táborban a sportolásra, hébertanulásra és kirándulásra is.

Jicchák Roth
Jicchák Roth
A kóser konyhát működtető tábor vallási élete a Bét Dávid zsinagóga köré csoportosul. A közösségi termeket is magába foglaló épület Magyarország legújabb zsinagógája, 1998-ban avatták fel. Tóráját a néhány évvel ezelőtt elhunyt legendás táborvezető, Jicchák (Jickó) Roth emlékére írták. Péntek este a zsinagógát megtöltik a táborozók. Számtalan gyermek életében először itt lépi át egy zsinagóga küszöbét. Sokan csodálattal tekintenek Balla Zsolt rabbira – maga is egykori táborozó -, aki gitárral kíséri az éneklést és megtalálja a közös hangot mindenkivel.

A legtöbb táborozó zsidó származású. A résztvevőknek többnyire a teljes költség mindössze egynegyedét kell kifizetniük. A különbözetet a Joint állja. A tábor programja sok fiatal számára a teljes élmény csupán egy részét képezi. Az épületek körüli ligetekben gyakran tűnnek fel andalgó párocskák. Sokan a medence partját választják az ismerkedés helyszínéül. “Hát igen, ez is része a tábor életének. Bár a fiúk és a lányok külön alszanak, a mádrichok nem szólnak bele a romantikus kalandokba. Persze azért odafigyelnek a történésekre, és adott esetben elbeszélgetnek a fiatalokkal, de ez minden.”  – mondja a táborvezető.

 Bét Dávid
Bét Dávid
A tábor fontos feladatának tekinti a zsidó vezetőképzést is. Szarvasi táborozó volt például a szófiai hitközség alelnöke, a varsói zsidó közösségi központ igazgatója és az egyik romániai zsidó óvoda vezetője is. “A tudás, a kapcsolatok és a készségek, melyekre Szarvason tettél szert, később sokat segítenek a közösségi munkában” – mondta Barbi, aki a budapesti Bálint Zsidó Közösségi Ház munkatársa. A 33 éves Sasha 2007 óta vezeti a tábort. Megfogalmazása szerint Szarvas a “zsidó vezetőképzés melegágya”.

Tavaly a JDC bevonta a tábort az ukrajnai válság miatt menekültté vált százezrek megsegítését célzó humanitárius programjába. A táborba 26 olyan, Ukrajnában élő zsidó gyermek érkezett, akit közvetlenül sújtottak a harcok. “Ezekben a nehéz időkben előnyben kellett részesítenünk ezeket a gyermekeket, mert most különösen nagy szükségük van a közösséghez való tartozás élményére” – mondta Michael Frank, a poszt-szovjet köztársaságokban működő JDC iroda vezetője.

Tóraavatás - az  új széfer Torá
Tóraavatás – az új széfer Torá
A táborozás során a gyermekek leginkább a saját országukból érkezett társaikkal töltik a napot, de minden nap van egy kijelölt idő, amikor más közösségek tagjaival találkoznak és ismerkednek. A sok, kis létszámú, erősen asszimilálódott közösségből érkező táborozó számára Szarvas különleges jelentőséggel bír: ez lehet a hely, ahol zsidó házastársra lelhetnek. Így volt ez Paszternák András életében is, aki egy 30 ezres kisvárosban nőtt fel, ahol a zsidó közösségnek mindössze néhány tucat tagja van. “Amikor tíz éves koromban beírattak a táborba, senki sem gondolt arra, hogy majd innen választok feleséget. De visszagondolva, ha valaki ilyen kis közösségből származik, ez lehet az egyetlen esélye.”

 A tóraszekrény az új tórával és Smuel bácsival
A tóraszekrény az új tórával és Smuel bácsival
Forrás