Egy reprezentatív felmérés szerint az ukrajnai zsidók 17 százaléka érzi úgy, hogy növekszik a zsidókkal szembeni ellenszenv, míg 21 százalékuk azt mondja, hogy ez nem így van.

A kérdés különösen a 2014-es események, a „Majdan-forradalom” után vált újra aktuálissá, amikor országosan erősödtek a nacionalista érzelmek.

Az Eurázsiai Zsidó Kongresszus (EZSK) által megrendelt kutatásban a válaszadók további 23 százaléka azt mondja, hogy nehéz megmondani, növekedett-e az antiszemitizmus Ukrajnában – olvasható a timesofisrael.com cikkében. 38 százalék szerint nem változott az antiszemitizmus mértéke. Ilyen nagyságrendű felmérés utoljára 2003 és 2004 között készült Ukrajnában. Michael Mirilashvili az EZSK elnöke hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus komoly kihívást jelent és abban kell segíteni a zsidókat, hogy megtartsák identitásukat, képesek legyenek ellenállni a társadalmi nyomásnak. Projektjeik ezt a célt szolgálják – fejtette ki az elnök.

A felmérés adataiból kiderül, hogy az ukrán zsidók 72 százaléka érez szolidaritást Izraellel, 42 százalékuk tartja fontosnak, hogy a leszármazottaik zsidónak tartsák magukat, szemben a 25 százalékkal, akik ezt nem preferálják. A megkérdezettek 29 százaléka „ukrán zsidónak” tarja magát, 22 százalékuk „csak” zsidóként határozza meg a saját identitását. 6 százalékuk „orosz zsidónak” vallotta magát, 21 százalék pedig nem tartja fontosnak zsidó származását önmeghatározása szempontjából.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com

 

Megszakítás