“Minden egyes ember fontos, mindenki egy önálló világ”

Maria már nyolc éve a Leningrádi Körzet 2. számú börtönének lakója. Szegény zsidó családban nőtt fel, és Szentpétervár zsidó iskolájában tanult, melyet a Chábád mozgalom működtet. Később rossz társaságba keveredett, összeütközésbe került a törvénnyel, s végül a szülővárosától másfél órára fekvő börtönbe került. Örömteli nap volt számára, amikor 13 zsidó rabtársával együtt jelen lehetett az ország első, női börtönben kialakított zsidó imaszobájának megnyitóján.

“Ez valóban az első ilyen intézmény Oroszországban” – mondta Aharon Gurevitch rabbi az Oroszországi Zsidó Közösségek Federációjának (FJC) elnöke és a laktanya- és börtönbeli zsidó lelkészi szolgálat vezetője. “Nem hiszem, hogy létezik zsidó imaszoba nők részére a világ más börtöneiben” – tette hozzá.

4158-525x394

A zsidó börtönlelkészség szentpétervári vezetője egy lubavicsi küldött, Ifrah Abramov rabbi. A női részleget havonta kétszer, illetve a nagyobb ünnepek előtt keresi fel. A körzetben összesen három zsidó imaszoba működik, melyek közül kettő férfi elítélteket szolgál. Az új, nők számára kialakított helyiségben találkozhatnak a zsidó fogvatartottak, itt gyújtanak gyertyát és itt imádkoznak. A durva környezetben különösen fontos számukra ez a hely.

“Oroszországban általában ritkán ítélik a nőket letöltendő szabadságvesztésre, inkább más büntetési formát találnak számukra. Ha mégis börtönbe kerülnek, az azt jelenti, hogy valami különlegesen nagy bajba keveredtek. E nők számára ez a szoba igazi menedékhely” – magyarázta Abramov rabbi.

Az imaszoba, valamint a zsidó könyvtár kialakításához a fedezetet a szentpétervári Chábád közösség biztosította. Az FJC könyvekkel járult hozzá a programhoz. Az elítéltek maguk végezték az átalakítási munkálatokat: vakoltak, festettek és dekorációt készítettek. A szombatfogadáshoz nélkülözhetetlen gyertyákat a szomszédos börtön foglyai öntötték és küldték el ajándékba a női részlegnek.

2187-525x394

“Eleinte nem igyekeztem felvenni a kapcsolatot a zsidó közösséggel, mert túlságosan szégyelltem, amit tettem és kényelmetlenül éreztem magam” – mondta el a 30 éves Maria egy orosz televíziós csatornának. “De nagy segítséget jelentenek egy olyan helyen, ahol egyébként teljesen el vagyunk vágva a külvilágtól. Itt van idő azon gondolkozni, hogy mi is történt velünk, hogy kerültünk ide, mi a feladatunk a világban nőként és anyaként.”

Az avatóünnepségen részt vett Szentpétervár főrabbija is, Mendel Pewzner, aki a mezuzát helyezte el a szoba ajtaján.

Gurevitch rabbi becslése szerint körülbelül 1500 zsidó elítélt lehet az orosz börtönökben. A zsidó börtönlelkészi szolgálat 2010 óta fejlődik dinamikusan, mióta megállapodás született az FJC és az orosz börtönhatóság között. Mára 12 zsinagóga működik az orosz börtönökben, melyeket rendszeresen látogatnak rabbik, akik tanítanak és kegytárgyakkal látják el a fogvatartottakat.

Pewzner rabbi elmondta, hogy voltak, akik nem értették, miért kell ilyen kis számú női rab részére egy külön imaszobát létrehozni. “Minden egyes ember fontos, mindenki egy önálló világ” – válaszolta a rabbi. Ez volt a lubavicsi Rebbe üzenete is: minden zsidóval törődni kell, legyenek bárhol. Mindenkinek joga van hozzá, hogy megismerje ősei hitét és örökségét. Ez jó hatással lesz rájuk, s miután kiszabadultak, továbbadhatják családjuknak és környezetüknek” – mondta.

3173-525x394

Mivel az imaszoba nem sokkal peszách előtt nyílt meg, így lehetősége lesz a nőknek, hogy saját széder esttel ünnepeljenek. Lesz számukra macesz és szőlőlé, és együtt emlékezhetnek meg a zsidó nép Egyiptomból való kiszabadulásáról – s imádkozhatnak a sajátjukért.

Forrás: Crownheights Info