Plusz hajléktalant fojtogattak. Börtönt kaptak a brazil skinheadek.

8 év börtönre ítéltek két bőrfejűt Brazíliában, mert a Facebookon hirdették náci nézeteiket. Egy helyi zsidó közösség internetes figyelőszolgálata szúrta ki a 25 éves Donato di Mauro és a 26 éves Marcus Vinicius tevékenységét. Mindketten ismert skinhead-csoportokhoz tartoztak.

Három évig dolgoztak az ügyön – nyilatkozta Salvador Ohana, Minas Gerais szövetségi állam zsidó szervezetének elnöke. A rendőrséggel együttműködve figyelték a gyanús tartalmakat, a szervezet jogászai képviselték a vádat. Az ítélet a két férfira egyfajta „félig nyitott” büntetést szabott ki, tehát napközben kint dolgozhatnak, az éjszakát kell a börtönben tölteniük. A zsidó szervezet szeretné elérni, hogy valódi elzárást kapjanak, ezért várhatóan fellebbeznek. Donato di Mauro ítélete amiatt született, mert náci és rasszista tartalmakkal árasztotta el a közösségi médiában elérhető profiljait. Neki már volt 4 korábbi büntetése erőszakos és homofób megnyilvánulások miatt. 2013-ban fél év börtönre ítélték, mert fényképet posztolt arról a Facebookon, amin egy sötétbőrű hajléktalant fojtogat.

Marcus Vinicius náci karlendítéssel pózolt az egyik képen saját gyermeke társaságában, őt korrupció miatt is elítélték olvasható a jta.org cikkében. A védelem beszámíthatatlanságra próbált hivatkozni, de sikertelenül. Salvador Ohana arról számolt be, hogy eddig az államban nem volt jelentős a neonácik jelenléte. A zsidó szervezet az iskolákban is jelen van, előadásokat tartanak a holokausztról és dolgoznak azon is, hogy a tankönyvek egészüljenek ki Soa-fejezettel az állami iskolákban.

Kép: jta.org