Az öböl-menti államokkal kötött békemegállapodásokat honorálnák a kitüntetéssel.

A jelölés mögött Lord David Trimble, egykori észak-ír miniszterelnök áll, akinek nagy része volt az 1998-ban aláírt Nagypénteki Megállapodás létrejöttében. Ez a békeszerződés vetett véget az Észak-Írországot évtizedeken át rettegésben tartó katolikus-protestáns csatározásoknak. Lord Trimble fáradozását 1998-ban Nobel békedíjjal jutalmazták. Netánjáhu jelölését követően összehívják az ítélő bizottság tagjait, hogy megvitassák a javaslatot. Döntést 2021 októberéig kell hozniuk.

Lord Trimble az izraeli miniszterelnök mellett Mohammed Zajed al Nahjan koronaherceget, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminiszterét és hadseregének főparancsnok-helyettesét is jelölte a díjra, amiért a korábban esküdt ellenségnek tekintett zsidó állammal kötött békeszerződésben kulcsszerepet játszott.

A megállapodás tető alá hozatalában aktívan részt vevő Donald Trump elnököt nem jelölte Lord Trimble, de tőle függetlenül Trump már három jelölést is kapott az izraeli-emirátusi békeszerződés okán.

Az Emirátusokkal már a kölcsönös vízumkényszer eltörléséről tárgyalnak, de jelentős előrelépés történt Izrael és Bahrein kapcsolatának javításában is. A bahreini koronaherceg, Szalman bin Hamad bin Isza al Khalifa manamai látogatásra invitálta Netánjáhut, melyet az izraeli miniszterelnök örömmel elfogadott.

“Telefonon beszéltem a bahreini koronaherceggel. Ez már a második beszélgetésünk volt és nagyon kellemes légkörben zajlott. Mindketten rendkívül boldogok vagyunk, hogy az országaink között létrejött béke gyümölcsét hamarosan mindkét nemzet élvezni fogja. Meghívást is kaptam egy hivatalos állami látogatásra Bahreinbe, melynek a közeljövőben eleget fogok tenni” – nyilatkozta Netánjáhu.

Eddig két alkalommal kapott Nobel békedíjat izraeli kormányfő. 1978-ban Menáchem Begint jutalmazták Anwar Szadat egyiptomi elnökkel együtt, az izraeli-egyiptomi békeszerződés miatt. 1994-ben pedig Jichák Rabin miniszterelnököt és Simon Peresz külügyminisztert tüntették ki Jasszer Arafattal együtt, az azóta tragikus kudarcba fulladt oslói békemegállapodás aláírásáért.

zsido.com

Forrás: Arutz7