A történelem során sokszor a zsidókat tették meg a járványok felelőseinek. Így volt ez a középkori pestisjárványok idején is, amikor rengeteg zsidó vált a megtorlások áldozatává szerte Európában.

Alex Friefeld, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) kutatója elmondta, hogy a vírussal kapcsolatos antiszemita összeesküvés-elméletek már a járványról szóló első híradások után felröppentek. „A legnépszerűbb elmélet szerint a zsidók profittermelésre akarják felhasználni a járványt. Ők alkották meg a vírust, és arra várnak, hogy összeomoljon a piac, majd bennfentes kereskedelem révén nagy bevételre tegyenek szert. A vádak nem szorulnak a radikális csoportok megszokott fórumaira, hanem a Facebook, az Instagram és a Twitter felületein is gyakran megjelennek.” – mondta Friefeld.

Egyes országokban – mint Irán vagy Törökország -, az állami televízió-csatornákon is helyet kapnak ezek a téveszmék. Egy török műsorban például az egyik meghívott vendég a következőket mondta: „A zsidók és a cionisták fejlesztették ki ezt az újfajta vírust, hogy biológiai fegyverként vessék be, akár a madárinfluenzát. Ezzel akarják a maguk képére formálni a világot, országokat elfoglalni és semlegesíteni a világ lakosságát”.

Amellett, hogy a zsidókat vádolják a koronavírus elterjesztéséért, egyes fehér nacionalista csoportok meglátták a lehetőséget, hogy a válságot a saját céljaikra használják fel. „Azt mondják, hogy a járvány teljesen lerombolhatja a társadalmat, melynek romjain majd létrehozhatják a saját, fehér etnikai alapokon szerveződő államukat” – mondta Friefeld. „A vírustól várják, hogy megtörje a társadalmat. Arra akarnak építkezni, ami megmarad” – tette hozzá.

Egy másik feltevés szerint a koronavírus a zsidók, a cionisták és az úgynevezett „deep state”, a szálakat a háttérből irányító titkos hatalom közös terméke, amellyel Donald Trump elnököt akarják megbuktatni. „A legtöbb forgatókönyv régi összeesküvés-elméleteken és sztereotípiákon alapszik, melyeket az aktuális helyzethez alkalmazkodva újracsomagoltak” – világított rá Friefeld.

Egyes híradások szerint izraeli kutatók közel járnak egy hatásos vakcina kifejlesztéséhez. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a különböző antiszemita és Izrael-ellenes csoportok tagjai élnek-e a védettséget és gyógyulást nyújtó lehetőséggel, vagy hűen kitartanak elveik mellett. Az iráni vallási vezetés mindenesetre már engedélyt adott arra, hogy adott esetben felhasználják a „cionista entitás” területén kifejlesztett oltóanyagot.

zsido.com

Forrás: TOI