Sok okostelefonra fejlesztett alkalmazás tud navigálni, de egyik sem segít, ha elértük az úti célunkat. Kivéve egyet. Az izraeli fejlesztésű Polly parkolóhelyet talál a zsúfolt városokban.

A Tel-Avivi forgalomban parkolóhelyet keresők már több tízezer alkalommal használták az alkalmazást, ezután jelentették be a fejlesztők, hogy Polly meghódíthatja Jeruzsálemet is. A program a lehető legolcsóbb helyet keresi meg a célunkhoz legközelebb. A felhasználónak be kell pötyögnie az úti célt, a parkolóhely típusát, aztán indulás, az applikáció legközelebb akkor jelentkezik, amikor már majdnem megérkeztünk.

De mitől ilyen okos Polly, honnan szerzi az információit? A válasz: elsősorban a többi autóstól, akik ezt az applikációt használják. De nem csak tőlük, hanem az önkormányzat statisztikáiból is, amiket összevet a napszakkal, az időjárási körülményekkel és vagy száz másik változóval. A fejlesztők szerint Polly felére csökkenti a parkolóhely kereséssel töltött időt, és 80 százalék az esélyünk, hogy olcsóbb helyet találunk vele, mint nélküle – olvasható a timesofisrael.com-on.

Az ilyen programokat nehezebb összerakni, mint egy átlagos navigációs alkalmazást, mert a parkolási előírások és szabályok városonként eltérőek. A fejlesztő cég illetékese elmondta, hogy vannak már érdeklődők külföldről is, de egyelőre a fent említett két izraeli városra koncentrálnak. Az alkalmazás jelenleg ingyen letölthető.

Hasonló elven, tehát közösségi információmegosztással működik a Waze is, amit Magyarországon is lehet használni. A többi felhasználó adatai és jelzései alapján számolja ki az ideális útvonalat. Közben folyamatosan jelzi, hogy mikorra várható az érkezésünk és az útvonalon hol vannak torlódások, rendkívüli események, esetleg traffipaxok. Sajnos a Waze parkolóhelyet nem talál nekünk.

 

 

Kép: timesofisrael.com