Miként az elmúlt években jó néhány alkalommal, ezúttal is fárbrengennel emlékezett meg az EMIH közössége svát hó 10-ről, vagyis az „önfeláldozás napjáról”, amely a Chábád haszidizmus követői számára kétszeresen is fontos nap. 1950-ben ezen a napon halt meg Joszef Jicchák Schneersohn rabbi, hatodik lubavicsi rebbe és pontosan egy esztendő múlva, ezen a napon vállalta magára veje, Menachem Mendel Schneerson rabbi (1902-1994) a lubavicsi mozgalom vezetését.

Ezúttal az újlipótvárosi Zsilip Központ zsúfolásig megtelt imatermében a közösség tagjai Lévi Greenbeg rabbi beszámolóját hallgatta meg az Egyesült Államok egyik legnagyobb állam ortodox zsidóságának mindennapjairól. A Greenberg házaspár hazánk legnagyobb zsidó gyermekszervezetének, az Alef Kids-nek vezetői. Greenberg rabbi, aki nagyszerű zenész is, a kiváló szakácstudásáról közismert Áron Faigennek a társaságában néhány haszid dallam előadásával is hozzájárult az este magas színvonalához.  

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija köszöntőjében visszaemlékezett egy huszonöt esztendővel ezelőtti izraeli találkozójára a Tel-Aviv melletti Bnéj-Brákban, amelyet joggal tartanak az ortodox zsidóság fellegvárának. Itt élt Mose Greenberg, aki a mintegy nyolcvan négyzetméteres otthonában feleségével 17 gyermeket nevelt. Az egykori jesiva bóher Mose Greenberg a sztálini Szovjetunióban született, ahol akkoriban durván üldözték a zsidóságnak azon tagjait, akik vallásos szokásaikat a nehéz körülmények között is megtartották. Ez történt vele is, aki 1945 után megpróbált hamis papírokkal Lengyelországba szökni, ám elkapták, s egy szigorú, szibériai börtönbe zárták. Ám akkor  megfogadta, hogy a mostoha körülmények ellenére a szombatot továbbra is megtartja, s nem engedi a szakállát lenyíratni sem. A kegyetlen őrök azonban a hitéhez hűségesen ragaszkodó zsidót a szombati napokon büntetésként egy alig  egy négyzetméteres cellába zárták, a szakállát pedig arcának egyik oldalán kegyetlenül kitépték. Kórházba került, s mivel nem voltak saját, ünnepi imakönyvei, így a ros hásánára, illetve a jom kipurra szólót kénytelen volt egy ápolónő példányairól kézzel lemásolni. (Később, kiszabadulván ezeket a példányokat elvitte a Rebbének ajándékba, aki azokat nagy becsben tartotta.) Ezt követően Izraelben telepedett le.

Mose Greenberg, Lévi Greenberg nagyapja, aki arról számolt be most a Zsilipben, hogy ebben a szövetségi államban mintegy hatezer zsidó él. Apja, a Rebbe lubavicsi sliachjaként (küldötteként) érkezett az Egyesült Államok legészakibb vidékére, annak szellemében, hogy mindenütt a Földön, ki kell nyújtani a karunkat, hogy ne csak mi legyünk közel Istenhez, hanem minden zsidó számára lehetővé kell tenni ezt a „találkozást” a Tóra megismertetése révén.

Lévi Greenberg felidézte, hogy Alaszka csak 1867. október 18-a óta az Egyesült Államok része, amikor az egyik dél-alaszkai szigeten fekvő Sitka városában tartott katonai ceremónia keretében adta át hivatalosan Oroszország Alaszka területét Amerikának, amit 7,2 millió dollárért vásároltak meg II. Sándor cártól. (Hivatalosan csak 1959 óta nyerte el a szövetségi tagállami státuszt a másfél millió négyzetkilométernyi terület.)  Az ügylet létrejöttében két zsidó kereskedőnek volt hervadhatatlan érdeme.

Az első kormányzó is zsidó származású volt, és Alaszka egyéb vezetői között is szép számmal akadtak zsidók, s létezett ortodox közösség is, azonban az idők során létszámuk nagymértékben megfogyatkozott. Az idősebb Greenberg rabbi 1991 óta folytatott aktív munkájának eredményeként fokozatosan újjászerveződik a Chábád körül az ortodox zsidók közössége.

Lévi Greenberg arra a furcsa jelenségre is felhívta a figyelmet, hogy a hegyekben, gleccserekben dúskáló államban milyen nehézséget okozott kezdetben egyes háláchikus szokások betartása. Az Északi-sark közelében előfordul olyan időszak is, hogy a Nap csak este 11-12 óra körül nyugszik le, így a szombat beköszönte péntek esténként, vagy a böjtök pontos idejének megállapítása nem kis fejtörést okozott. Például 2023. június 23-án pénteken 23.32-kor jön be a szombat, s másnap 02.00 órakor megy ki.  Sőt ilyenkor alig nyugszik le a Nap, néhány óra múlva fel is kel. Ezért igyekeznek a legközelebbi zsidó közösség, a kanadai Calgary rendjét követni. Manapság a napok tekintetében is a többségi társadalomhoz igazodnak, a nemzetközi dátumvonallal elválasztott területeken is csak egyetlen napot használnak.

Nézze meg az estről készült videót:

 

Megszakítás