Haldokló szépség: a Holt-tenger egy izraeli természetfotós szemével. Ászáf Ámrán természetfotóssal a ynet készített interjút. A nemzetközi hírű fényképész, akinek munkái többek között a National Geograpchicban jelennek meg, egy teljes éven át – minden évszakban, éjjel és nappal, levegőből, szárazföldről és víz alatt – fotózta Földünk egyik csodáját, a Holt-tengert. Ámrán a világ számtalan érdekes pontján fényképezett már. Az elmúlt évet a Holt-tenger fényképezésének szentelte, hogy megörökítse a Föld eltűnő csodájának nagyszerűségét. „Egy éven át minden héten elmentem a Holt-tengerhez” – mondta a fotós.

The Dead Sea (Photo: Asaf Amran)

„Gyerekkorom óta mindig alkotok. Ez hoz lázba. Különösen akkor, amikor látom, hogy mások mennyire élvezik a munkám eredményét. A fényképezés elvisz a természetbe. Varázslatos helyekre. A kompozíció létrehozása nem ér véget a fényképezőgép elkattintásával, hanem folytatódik a számítógép előtt a szerkesztőszoftverrel, ahol kifejezésre juttathatom a stílusomat és hangsúlyt adhatok annak a szépségnek, amit megragadtam” – magyarázta a férfi. – „Rengeteg technikát és felszerelést használok a felvételek elkészítéséhez… különféle szűrőket, csúszkákat, éjjeli fényképezéshez való felszerelést, vízi fotózáshoz szükséges kellékeket, videót, stb. … Látom, hogy hogyan változott meg teljesen a helyszín [egy év alatt]. Egyes dolgok, amiket egy éve lefotóztam, meghaltak, másfelől viszont új dolgok is születtek.”

Ámrán egy évvel ezelőtt határozta el, hogy hatalmas projektbe kezd a Holt-tenger haldokló szépségének megörökítése érdekében. A fényképekben azonban ellentmondás is van, hiszen a szemet gyönyörködtető, lírai képeken a sógombák, a kiszáradt meder, de még a sár is a tragikus elmúlásról beszél.

‘Dying beauty’ photo exhibition exposes existential threat to Dead Sea

Photographer Asaf Amran takes us along during his day long photo shoot at the Dead Sea, where he captures the majestic – and threatened – beauty of the natural wonder.

 

„A fényképek bemutatják a terület csökkenését a hónapok során és látható, hogy hogyan tűnik el hamarosan teljesen a Holt-tenger. Ezért adtam »A haldokló szépség« nevet a projektnek” – magyarázta, hozzátéve, hogy a projekt különlegességét és nagyszerűségét a negyedik dimenzió, az idő bevonása fokozta. A fotókon megjelenik minden évszak és egyaránt láthatunk nappali és éjszakai fényképeket, a napfelkelte és a naplemente képeit.

„E figyelemre méltó projekt kivitelezéséhez rengeteg időt és forrást kellett felhasználnom. Egy teljes éven át minden héten ellátogattam a Holt-tengerhez és külön látogatásokat tettem víznyelőknél és megközelíthetetlen helyeken.”

Később víz alatti videófelvételeket is készített általában búvárok által használt felszereléssel: „A Holt-tengerben természetesen nincsenek megörökíthető halak vagy korallok, de gyönyörű sógombákat lehet látni”.

 

Fotó: Ászáf Ámrán

A munka kihívásokat is tartogatott:

„A felszín fölötti, drónos felvételekkel nem gond mindent megörökíteni. A kamera kilométerekre ellát, nem okoz nehézséget a megfelelő fókusz beállítása. A víz alatt azonban más a helyzet: a 34 százalékos sótartalmú víz a sóval való telítettség miatt nem tiszta és a fényképezőgépnek nehézséget okoz a képek elkészítése, illetve a fókuszálás. A kielégítő eredmények eléréséhez sokszor kellett próbálkozni és sok türelemre volt szükség.”

A másik nehézséget a vizes közeg okozta: „A vízben való fényképezés egyik velejárója, hogy az ember vizes lesz. A Holt-tengerben a magas sótartalom miatt ez különösen nehéz. A só az ember kezéhez és a felszereléshez is hozzáragad. Törölközőkkel, törlőkendőkkel és vízzel felszerelkezve érkeztem, hogy meg tudjam tisztítani a kezemet és a felszerelést.” A legnagyobb kihívást talán az jelentette, hogy a Holt-tenger vizén minden fennmarad: „Nagy erőfeszítésre volt szükség ahhoz, hogy a kamerát a tokjával együtt a víz alá tudjam nyomni” – nevetett Ámrán.