A mobil internetnek és a laptopnak hála, újságíróként, főszerkesztőként tulajdonképpen bárhol tudok dolgozni. Így néhány nappal a Brooklyn bagel nyitása után úgy döntöttem, egy napra áthelyezem az irodámat a Duna-parti Zsilip Központba. Meglepve tapasztaltam, hogy nem csak én döntöttem úgy, hogy itt kezdem a napot: 10 órakor több asztalnál is ültek és a délelőtt folyamán megállás nélkül jöttek-mentek az emberek. Voltak, akik egyedül, laptoppal ültek egy asztalnál, mint én, mások társasággal, beszélgetve ettek, miközben újra meg újra érkeztek olyanok, akik elvitelre kérték az ételt. Mindez tökéletesen alátámasztotta mindazt, amit a bagelező üzemeltetője, Preiszler Dániel mesélt az étterem céljáról: hogy egy olyan kóser helyet hozzanak létre, amely a környék megannyi éttermével felveszi a versenyt. Amelyik kilép a Belső-Erzsébetváros turisták és vallásos helyiek által látogatott kóser éttermeinek köréből, és illeszkedik a budapesti zsidó élet színes spektrumához. „Ahogy a többi éttermünkben, itt is meg akarjuk mutatni, hogy lehet valami kompromisszumok nélkül kóser és magas színvonalú”. Bár alapvetően a kóser étkezés nem olcsó dolog, az árak itt mégsem kiugróan magasak: a környék színvonalához igazították őket. „Szeretnénk, hogy bárki ehessen úgy kósert, hogy közben nem mond le az újlipótvárosi életérzésről” – mondja Preiszler Dániel.

A csodálatos belső tér, ami a bagelező vezetőjének, Bohus Dalmának a munkája, és a finomabbnál finomabb ételek meggyőzően közvetítik ezt a célt. És mivel reggel 8-tól este 8-ig nyitva vannak, a reggeli kávétól a vacsorára szánt bagelig az egész napot kitölthetjük vele. De miért pont bagel?

A bagel tradicionális zsidó étel, amit lengyel kivándorlók vittek magukkal az újvilágba, és ami mostanra meghódította Amerikát. A New York-i sítlus mellett (sajtkrém lazaccal) tojásos, avokádós, sajtkrémes és tonhalas bagelt is kóstolhatunk. És ez még csak a sós kínálat, a csoki- és mogyorókrémes verziókról még szót sem ejtettünk… mindez kiegészítve számtalan friss és finom tejes süteménnyel könnyen a környék és Budapest népszerű bagelezőjévé avathatja a stílszerűen Brooklynról elnevezett éttermet.

Az irodámat azonban biztosan nem költöztetem ide – na nem azért, mintha nem lennének kényelmesek a székek, gyors a Wi-Fi vagy inspiráló a környezet. Azért, mert a jövő-menő ismerősök elterelik a figyelmem a munkáról, és ha még sokáig itt ülök, garantáltan megeszem az összes süteményt a pultból…

Steiner Zsófia

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 41. szám – 2022. június 16.