Két fiú unoka után most egy kislány érkezett. Netanjahu előző házasságából származó, szigorúan ortodox lánya, Noa, férjével, Dániel Roth-tal a jeruzsálemi Meá Seárim negyedben él. „Szárá és én boldogok vagyunk, hogy lányomnak, Noának lánya született. Anya és lánya jól vannak, és mi örülünk a családunk bővülésének.”

Las Eilat?

Benjámin Netánjáhu miniszterekkel és szakértőkkel tárgyalt az eilati kaszinónegyed létrehozásáról. A kaszinók működésének engedélyezése megmentené Izrael legdélebben, az ország többi részétől távol és elszigetelten fekvő  városát a gazdasági összeomlástól,  és több ezer új munkahelyet is teremtene.  Az illetékesek között nincs egyetértés abban, hogy szüksége van-e az országnak ilyen intézményekre. Náftáli Benet oktatási miniszter így fogalmazott: „A kaszinók ellentétben állnak országunk értékeivel, az erőseket szolgálják, a rászorulókat pedig tovább gyengítik. A kaszinó spirituális és fizikai értelemben is ártalmas, és mindannyian megfizetünk majd érte. Izrael nem Las Vegas – és soha nem is lesz az.”

Telefonált vezetés közben: busztragédia az autópályán

A hét elején szörnyű buszbaleset történt a Tel-Avivot a Holt-tengerrel összekötő 1-es autópályán: a Jeruzsálemből Bné Brákba tartó jármű a vezető figyelmetlensége miatt az út szélén álló teherautónak ütközött. Hatan meghaltak, sokan megsérültek, közülük többen súlyosan. A sofőr valószínűleg telefonált vezetés közben, túllépte a megengedett sebességet és kisodródott. Különösen nagy felháborodást váltott ki, hogy kiderült: ugyanez a sofőr már okozott ugyanígy balesetet két évvel ezelőtt, mégsem tiltották el a vezetéstől. A súlyos sérültek között egy húszéves menyasszony is van, akinek néhány nap alatt sikerült stabilizálni az állapotát, és így már nincs életveszélyben.

Tizenéves merénylők

Ez a hét sem múlt el terrortámadások nélkül. A több könnyebb sérülést okozó, vagy időben megakadályozott merénylet mellett egy súlyos, halálos áldozatot is követelő támadás is történt az ország egyik legnagyobb élelmiszerbolt lánca, a Rámi Lévi egyik üzletében. Két 14 éves arab terrorista támadt csütörtökön a szombati bevásárlásukat intézőkre, és két embert sebesítettek meg, mielőtt egy vásárló rájuk lőtt. Az egyik sebesült, a 21 éves Tuvjá Jánáj Weissman, egy négy hónapos kislány édesapja, később belehalt sérüléseibe.

A meggyilkolt Tuvjá Jánáj Weisman feleségével
A meggyilkolt Tuvjá Jánáj Weisman feleségével
Nem ez az első eset, hogy az arab munkásokat is alkalmazó Rámi Lévi boltjában támadás történik. Egy évvel ezelőtt a Misor Ádumim-i üzletben, néhány hónapja pedig a Bétár Illit-i részlegben volt terrortámadás. Sokan bírálják a névadó tulajdonost a meglehetősen laza biztonsági ellenőrzés, illetve az arab munkások alkalmazása miatt is (Misor Ádumimban az egyik arab dolgozó adta a kést a merénylő kezébe, így az könnyen átjutott a biztonsági ellenőrzésen). Várható, hogy biztonsági kapuk felállítására és komolyabb fegyveres őrség alkalmazására kötelezik a bolthálózat vezetőjét. Az utóbbi hetekben egyre gyakoribb, hogy tizenéves fiúk, vagy lányok követnek el merényletet. A támadók egyike később belehalt sérüléseibe, társát kórházban ápolják. A hadsereg katonái már előkészítették a terroristák otthonait a felrobbantásra.

Most hozták nyilvánosságra egy öttagú Hámász-sejt letartóztatását még az elmúlt hónapból. A Gázából irányított csoport nagyszabású támadást tervezett, melynek elsősorban Netánjáhu miniszterelnök lett volna a célpontja, vagy a jeruzsálemi Nagyzsinagógában, vagy a Pájisz Sportarénában. A leendő merénylők robbanóanyagok előállítására alkalmas laboratóriumot rendeztek be a főváros szomszédságában fekvő Abu Diszben, és az ott előállított robbanószerrel akartak Jeruzsálemben sok áldozatot követelő merényletet elkövetni.

A gyilkos vagy az áldozat?

Egy ilyen eshetőséget is számításba véve tartottak a terrorhullámmal kapcsolatos orvosetikai konferenciát számos szakértő részvételével ezen a héten Jeruzsálemben. Az Izraeli Orvosi Társaság decemberi ajánlásával kapcsolatos vitáról korábban már beszámoltunk. A héten zajló konferencián a Társaság döntésével ellentétes véleményt fogalmazott meg dr. Ofer Merin, a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórház traumatológiai osztályának vezetője, aki elmondta: „Jelenleg mindenkit el tudunk látni. Ha azonban elérkezik „az ítélet napja”, amikor megváltozhat ez az állapot. Egy ilyen helyzetben azt hiszem lehetetlen lesz mindenkit ellátni, és nem lehet elkerülni a morális állásfoglalást: az ártatlanoknak más jogokat kell adnunk, mint annak a személynek, aki szándékosan ártott nekik.”

Jehuda Mesi-Záháv, az ortodox  ZAKA mentőszervezet vezetője sokkal szókimondóbban fogalmazott: „A gyilkos vagy az áldozat? Teljesesen biztos vagyok benne  – és ezt mondom az önkénteseinknek is -, hogy az áldozatnak jár az elsőbbség. Ha ellátjuk a gyilkost, és az áldozat eközben továbbra is vérzik, akkor gyakorlatilag azt tesszük, ami a gyilkos szándékában állt. Elképzelhető, hogy aki nem elsőként az áldozatot látja el, az bűnrészessé válik a gyilkosságban.”

dr. Ofer Merin az orvosetikai konferencián
dr. Ofer Merin az orvosetikai konferencián
Mélységes mély a múltnak kútja

A Jeruzsálem északi részén fekvő Suáfát negyedben egy útépítés előkészítő munkálatai közben 7000 éves, kalkolitikus (kő- és rézkorszak) település nyomaira bukkantak a régészek. Bár az ország más részein ismertek a korszakból települések, ez az első nagy lelet Jeruzsálemből, illetve annak környékéről. A falmaradványok közül kiásott tárgyi emlékek közt a cserépdarabok mellett mezőgazdasági eszközök, építkezéshez használt szerszámok és egy megmunkált drágakő is előkerült.

A jeruzsálemi Héber Egyetem régészei 12000 éves település nyomait találták meg a Jordán-völgy északi részén. A mintegy 1200 négyzetméteres területen temetkezési helyet és lakott terület nyomát, valamint számos pattintott kőeszközt találtak. A lelet érdekessége, hogy egyaránt megtalálhatók a paleolitikum és a neolitikum jellegzetességei.

Ásatás Jeruzsálem Suáfát negyedében
Ásatás Jeruzsálem Suáfát negyedében
A 7000 éves településen talált tárgyak egy része: pattintott kőeszközök és megmunkált gyöngy
A 7000 éves településen talált tárgyak egy része: pattintott kőeszközök és megmunkált gyöngy
 

Megszakítás