Az amerikai elnök először találkozott az izraeli kormányfővel a hivatalba lépése óta. Trump kijelentette, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja, ha az elvezet a békéhez. Izraelben új korszakról beszélnek a politikusok és az elemzők.

Donald Trump a szerdai csúcstalálkozó után leszögezte, hogy Izraelnek óriási biztonsági kihívásokkal, köztük az iráni fenyegetéssel kell szembenéznie, s a zsidó államot szerinte a nemzetközi szervezetek “nagyon inkorrektül” kezelik. Kifejezetten visszautasította az ENSZ szerinte “nem korrekt és egyoldalú” lépéseit Izraellel kapcsolatban. 

Az amerikai elnök azt ígérte, hogy nagyszerű béketervet terjesztenek majd elő, s hozzátette, hogy bár az Egyesült Államok nagyon serényen fog dolgozni egy ilyen terv kimunkálásán, a feladat elsősorban az érintett feleké. “Mindkét félnek kompromisszumokat kell tennie” – hangsúlyozta, majd leszögezte, hogy “az Egyesült Államok a békét szorgalmazza”, és “az igazi békemegállapodás” híve. 

Trump Izraelt a telepespolitikájában önmérsékletre, a palesztinokat pedig az Izrael elleni gyűlöletük visszafogására szólította fel. 

Netanjahu a sajtótájékoztatón az Egyesült Államok és Izrael közös értékrendjét hangsúlyozta, s hangsúlyosan mondott köszönetet Trumpnak Izrael támogatásáért. Leszögezte, hogy a két ország értékrendjére a radikális iszlamista terror jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Trump kitért az amerikai nagykövetség esetleges Jeruzsálembe helyezésére is. Mint elmondta, nagyon szeretné a nagykövetséget Tel-Aviv helyett Jeruzsálemben látni, de “nagy elővigyázatossággal” kezeli az ügyet.

Netanjahu kijelentette, hogy nem klisékben kell gondolkodni – például a kétállami megoldás kliséjében -, hanem a lényegre kell összpontosítani. Szerinte pedig a lényeg nem a telepespolitika, hanem az, hogy a palesztinok nem ismerik el a zsidó állam létét. Hozzátette: minden béketárgyalás előfeltétele, hogy a palesztinok elismerjék Izrael államiságát, és Izrael biztonsági okokból fenntarthassa az ellenőrzést a Jordán folyó nyugati partján fekvő terület felett. 

Az izraeli kormányfő közölte, hogy más arab országokat is bevonna a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokba. Donald Trump ehhez hozzátette: az új palesztin-izraeli békekezdeményezés kidolgozásában a tervek szerint más országok is részt vesznek. 

Iránról szólva Donald Trump azt hangsúlyozta: soha nem engedi meg, hogy a perzsa államnak atomfegyvere legyen. Benjámin Netanjahu üdvözölte ezt a megközelítést. Elmondta, hogy Irán a térségben a terrorizmus fő támogatója. “Vissza tudjuk fogni Irán agresszióját és veszélyességét” – jelentette ki. 

Újságíró kérdésre Trump kommentálta az Egyesült Államokban is előforduló antiszemita incidenseket. Rámutatott a sajtóértekezleten jelen lévő, zsidó vallásra áttért lányára és a vejére, aki ortodox zsidó vallású, majd leszögezte, hogy tőle távol áll az antiszemitizmus, s minden tőle telhetőt megtesz majd “a régóta megbúvó rasszizmus ellen”.

Izraeli visszhang

Izraelben egy új, rendkívül kedvező korszak kezdetének látják a washingtoni sajtótájékoztatón elhangzottakat és a tájékoztató hangvételét.

Az izraeli televízióban megszólaltatott szakértők egyhangúlag pozitív változást várnak a Fehér Ház Izraelt érintő politikájában. Külön hangsúlyozták az új amerikai elnök rendkívül barátságos viselkedését és hangvételét, akárcsak személyes elkötelezettségét a közel-keleti béke iránt.

A sajtótájékoztató legfontosabb pillanataként Donald Trumpnak azt a kijelentését értékelték, amely szerint a “felek maguk döntsék el”, hogy “egy vagy két állam” biztosítja a békét. A szakértők szerint ez alapvető változást jelent Washington eddigi politikájához képest, amely a palesztin-izraeli konfliktus kétállami megoldását, vagyis egy önálló, független palesztin állam létrehozását sürgette. 

MTI/zsido.com