Az izraeli külügy arra emlékeztet, hogy Sorost Izraelben is sok bírálat éri tevékenységéért.
 
Az itthon nagy port kavaró Soros-kampány körüli vita Izraelt is elérte az utóbbi napokban. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Soros György arcképével és a “ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén” szöveggel megjelenő migráció-ellenes plakátok kapcsán, egyes hazai és külföldi szereplők az antiszemitizmus vádját fogalmazták meg.
A kormányzati Soros-kritika megítélésével kapcsolatban korábban úgy tűnt, konszenzus van a hazai zsidó vezetők között a tekintetben, hogy bár nem kifejezetten ízléses a kampány, de hiba lenne azt antiszemitizmusnak minősíteni. 
Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija hetekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a sorosozás nem feltétlenül antiszemitizmus. “Soros nem mint zsidó, hanem mint a globális kapitalizmus szimbóluma jelenik meg a nyilvánosságban. Ha ez ellen a mainstream establishment elleni ellenszenvet antiszemitizmusként tituláljuk, akkor mi magunk hitelesítjük a “globális kapitalizmus egyenlő zsidóság” paradigmát. Nem hiszem, hogy ez hasznos lenne. Sokkal érzékenyebben kellene azzal bánnunk, hogy milyen jelenséget nevezünk antiszemitának.” – nyilatkozta a rabbi a 168 órának.

Hasonló álláspontot képviselt korábban Heisler András , és Yossi Amrani izraeli nagykövet is.
A hét második felében azonban változás történt, és Heisler András levelet írt Orbán Viktornak, amelyben az antiszemitizmusra hivatkozva kérte, hogy a miniszterelnök vonja vissza a plakátkampányt. A hétvégére Yossi Amrani, nagykövet is a korábbival ellentétes, tiltakozó véleményt fogalmazott meg a közösségi médiában.
A témával az utóbbi 1-2 napban az izraeli média is aktívan kezdett foglalkozni. Feltehetően ennek hatására, az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu utasítására vasárnap estére az izraeli külügy visszakozott a nagykövet nyilatkozatától. A külügyminisztérium szóvivője, Emmanuel Nahshon arra emlékeztet közleményében, hogy „Soros kritikája semmilyen módon nem tekinthető illegitimnek”, hiszen Izraelben is “folyamatosan aláássa tevékenységével, a demokratikusan megválasztott legitim kormányokat. Izrael rossz hírnevét keltő szervezeteket támogat és folyamatosan kétségbe vonja Izrael jogát az önvédelemhez”.
Megszakítás