Brit zsidó vezetőkkel találkozott Londonban az izraeli miniszterelnök, a Balfour-nyilatkozat elfogadásának 100. évfordulója alkalmából.

Az egykori brit külügyminiszter, Arthur Balfour által szignált és az ő nevét viselő 67 szavas deklaráció 1917. október 31-én született, és november 2-án küldték el hivatalosan Lord Rothschildnak, a brit cionista mozgalom egyik legtekintélyesebb vezetőjének.

A deklarációban Balfour kifejezésre juttatta, hogy a brit kormány támogatja a zsidó törekvéseket egy zsidó nemzeti otthon létrehozására Palesztinában. Ahogy arról már írtunk, az évforduló kapcsán a brit miniszterelnök bírálta az Izrael-ellenes bojkottmozgalmakat, mint az antiszemitizmus új formáit, ugyanakkor változatlanul kiállt a konfliktus kétállami megoldása mellett.

Benjamin Netanjahut a találkozóra elkísérte felesége, valamint a kulturális miniszter és Izrael londoni nagykövete. Az izraeli miniszterelnök a zsidó vezetőkkel tárgyalva, ismét kiemelte Theresa May brit miniszterelnök nem sokkal korábbi beszédét, amiben kiállt a nyilatkozat mellett, méltatva annak történelmi jelentőségét. A találkozón ott volt mások mellett Ephraim Mirvis főrabbi és Jonathan Arkush a legjelentősebb és legrégebbi brit zsidó szervezet vezetője (Board of Deputies of British Jews).

Arkush hangsúlyozta, hogy bár a zsidóság száma meglehetősen kicsi az összlakossághoz mérve Nagy-Britanniában, de erős közösség, amely bízik magában és Izraelben – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

Kép: jpost.com