Az Egyesült Királyságban megünnepelték a Balfour-nyilatkozat 100. évfordulóját. Az eseményen a brit miniszterelnök bírálta az Izrael-ellenes bojkottmozgalmakat, mint az antiszemitizmus új formáit, ugyanakkor változatlanul kiállt a konfliktus kétállami megoldása mellett.

Az egykori brit külügyminiszter, Arthur Balfour által szignált és az ő nevét viselő 67 szavas deklaráció 1917. október 31-én született, és november 2-án küldték el hivatalosan Lord Rothschildnak, a brit cionista mozgalom egyik legtekintélyesebb és legbefolyásosabb vezetőjének. A deklarációban Balfour kifejezésre juttatta, hogy a brit kormány támogatja a zsidó törekvéseket egy zsidó nemzeti otthon létrehozására Palesztinában.

A Downing Street csütörtök esti tájékoztatása szerint Theresa May, aki a londoni kormányfői hivatalban fogadta az ünnepségre érkező Netanjahut, közölte az izraeli miniszterelnökkel, hogy Nagy-Britannia büszkeséggel és tisztelettel emlékezik meg a Balfour-nyilatkozat századik évfordulójáról, és büszke arra a szerepre, amelyet Izrael megteremtésében játszott.

A brit kormányfő hozzátette ugyanakkor, hogy London változatlanul a kétállami rendezés híve, vagyis azt támogatja, hogy a terrorizmus fenyegetésétől mentesen élő Izrael mellett jöjjön létre egy életképes és szuverén palesztin állam. Theresa May közölte azt is Netanjahuval, hogy a brit kormányt mélységesen aggasztja az illegális izraeli telepek problémája.

May elmondta azt is, hogy London erőteljesen támogatja az iráni nukleáris programról kötött többhatalmi megállapodást, mert – fő európai partnereivel, Franciaországgal és Németországgal együtt – azt vallja, hogy az egyezmény kritikus fontosságú a térség biztonsága szempontjából.

A találkozó után Netanjahu kijelentette: száz évvel a Balfour-nyilatkozat után “a palesztinoknak végre el kellene fogadniuk a zsidó nemzeti otthon és a zsidó állam létezését”. Az izraeli kormányfő szerint ha ezt megteszik, az “mérhetetlenül közelebb hozná” a megbékélést.

Hogy a zsidó állam elfogadása mennyire távol áll még a mérsékeltnek tartott palesztin vezetéstől is, jól mutatja, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a The Guardian című baloldali brit napilapnak írt, csütörtökön megjelent cikkében leszögezte: az a nap, amikor Izrael saját államiságának megteremtését ünnepli, a palesztinok számára történelmük legsötétebb napja.

A brit kormány szerda este, Netanjahu részvételével díszvacsorát szervezett a Balfour-nyilatkozat 100. évfordulója alkalmából. A rendezvény belpolitikai vitát is okozott, mert Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője nem fogadta el a meghívást. Corbyn régóta a palesztinokkal szembeni izraeli politika leghevesebb bírálói közé tartozik a brit politikai élet szereplői között.

MTI/zsido.com