Folyamatos jelenlétet ígért a Jordántól nyugati területeken az izraeli miniszterelnök.

Bár az elmúlt időszakban többször hírt adtunk arról, hogy az Öböl-menti országok és Izrael fagyos viszonya felengedni látszik a közös célok érdekében, és arról is, hogy Benjámin Netánjáhu szerint elképzelhető, hogy ez a békéhez vezető út első lépése, a Palesztin Autonómia képviselői más véleményen vannak. A Hatóság elnöke, Mahmud Ábbász nemrégiben ismét megerősítette: soha nem kötnek békét, ha nem alakul meg „Palesztina”.

Az elnök – szóvivőjén keresztül – Netánjáhunak az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek nagygyűlésén elmondott beszédére reagált. Az izraeli miniszterelnök kifejtette, hogy az esetlegesen Júdeában és a Somronban létrehozandó alakulat semmi esetre sem lesz jogi értelemben vett állam, Izrael továbbra is kizárólagosan felügyelné a terület biztonságát.

„Erről van szó. Akármilyen nevet adhatnak neki: állam mínusz, autonómia plusz, autonómia plusz plusz. Úgy hangzik, mint egy hitelminősítő intézet. Ám ez van – ez az igazság.”- nyomatékosította Netánjáhu, majd hozzátette: „Ebben az igazságban sokkal szélesebb politikai spektrumon hisznek, mint ahogy az emberek gondolnák, mert nem tesszük kockára az állam létét egy címke, vagy egy véleményrovat kedvéért, egy jó véleményért hat órára, még a New York Timesban sem. A Jordántól nyugatra Izrael és csakis Izrael lesz felelős a biztonságért, ami azt jelenti, hogy nem csupán akkor megyünk be a palesztin területekre, ha forró nyomon vagyunk, rendben? Ez azt jelenti, hogy folyamatosan jelen tudunk ott lenni – ez az, ami miatt a Jehuda és Somron nem Gáza.”

Ábbász szóvivője, Nabil Abu Rudeine a beszéd nyomán kijelentette, hogy a miniszterelnök megnyilvánulása azt igazolja, hogy Izraelnek eltökélt szándéka a békére való minden esély lerombolása. „Nem lesz béke, vagy biztonság egy független palesztin állam megalapítása nélkül az 1967-es határokon belül, melynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem kell, hogy legyen.” A szóvivő hozzátette, hogy „ha csak kifogásokat keresnek annak érdekében, hogy elkerüljék a békefolyamat és a nemzetközi határozatok által rájuk rótt kötelezettségeket, az kizárólag további erőszakhoz, feszültségekhez, romboláshoz és instabilitáshoz vezet majd.”

Forrás: Arutz7

Megszakítás