Az urnazárás után az exit pollok még szoros eredményt ígérték, reggelre kiderült: a jelenlegi miniszterelnök jelentős győzelmet aratott.

A szavazatok 99 százalékának az összeszámlálása után elmondható, hogy a 2015-ös izraeli választásokon Netanjahu aratott győzelmet. A Likud 30, a Cionista tábor csak 24 helyet szerzett. A jobboldal, a közép és a baloldal aránya alig változott. A legfeltűnőbb, hogy a magukat vallásosnak tekintő pártok (a Bait hajehudi, a Sasz és a Jahadut Hatora) összesen 22 helyet szereztek, míg 2013-ban 30-at. Szavazóik idén jórészt a Likudra szavaztak.

Alább a majdnem végleges eredmények, a pártok mandátumszáma szerint, mellette a 2013-as eredmények. (A 2013-as eredményekben csak 118 mandátum jelenik meg, a Kadima pártnak volt 2 parlamenti helye, ám ők nem indultak az idei választásokon).

Érdekes megjegyezni, hogy a médiában hónapokig fordulatról beszéltek, és ezt számos felmérés is alátámasztotta.. Még az exit poll sem mutatta Netanjahu ilyen nagyarányú győzelmét.

Netanjahu már érintkezésbe lépett a lehetséges koalíciós partnereivel a jobbközép és a vallásos pártok képviselőivel.

 

Párt 2015 2013
Likud (Netanjahu) 30 18
A Cionista tábor (Herzog) 24 21
A Közös (arab) Lista 14 11
Jes Atid (Lapid) 11 19
Kulanu (Kahlon) 10 0
Habait Hajehudi (Bennett) 8 12
Sasz 7 11
Jahadut Hatora 6 7
Jiszrael betenu (Lieberman) 6 13
Merec 4 6

A választások éjszakáján minden párt vezetője nyilatkozott. Benjamin Netanjahu győzelmi beszédében hangsúlyozta, hogy a nehéz körülmények ellenére sikerült nagy győzelmet aratni és a következő feladatának azt tekinti, hogy vezetésével erős, stabil kormány álljon fel.

Jichak Herzog a Munkáspárt vezetője azt emelte ki, hogy már régóta nem sikerült ilyen sok mandátumot kapniuk, és hogy a Cipi Livnivel kötött szövetség végül politikai fordulathoz fog vezetni.

A harmadik legnagyobb párt a Közös arab lista lett. Vezetője, Aiman Ode beszédében elmondta, hogy a párt fel akarja használni az erejét, hogy eredményeket érhessen el az arab lakosság számára.

Jair Lapid a Jes Atid vezetője, miután pártja képviselői helyeinek száma közel a felére olvadt, csak azt tudta ígérni, hogy folytatják a küzdelmet, mert a párt megmutatta, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Mose Kahlon a semmiből 10 mandátumot elért Kulanu párt vezetője, akinek Netanjahu még a választások előtt felajánlotta a pénzügyminiszterséget, azt mondta, hogy a választások után most az egység a fontos, és hogy ő a maga részéről megbocsát mindenkinek aki őt mocskolta, rágalmazta.

Naftali Bennett a Bait Hajehudi nemzeti vallásos párt vezetője bejelentette, hogy már üdvözölte Netanjahút a győzelme alkalmából, és megegyeztek abban, hogy megkezdik a koalíciós tárgyalásokat.

A Sasz pártot az Eli Jisai vezette pártszakadás nehéz helyzet elé állította. Végül csak 7 mandátumot tudtak megszerezni. Arie Deri, a Sasz vezetője kiemelte, hogy miként egy Maran (Ovadia Joszef) volt, egy Tóra és egy Moecet Chahamim (a pártot irányító rabbitanács) van, ugyanúgy csak egy Sasz létezik.

Avigdor Lieberman szerint számos politikai tényező azt akarta, hogy a pártja, a Jiszrael Betenu eltűnjön a politikai térképről, ám ez nem sikerült nekik, és ezt győzelemként értékeli.

A baloldali Merec 4 mandátumával épphogy átlépte a parlamenti küszöböt. Vezetője Zehava Galon bejelentette, hogy ha valóban ez lesz a végeredmény, akkor lemond parlamenti képviselői helyéről.

 

 

 

Megszakítás