A New York-i Central Parkban megrendezett jiddis fesztiválon vallásos zsidó zenészek adtak fergeteges koncertet.

Mintha az eső tudta volna, mikor kell elállnia: a hónap egyik legcsapadékosabb napja után a felhők eltűntek kedden este 6 órakor, hogy ragyogó napsütésben léphessenek színpadra a New York-i Central Park Rumsey pályáján a Yiddish Soul koncert szereplői – írta a Froward.

Az esten – ami az 1930. óta megrendezett jiddis kulturális fesztivál, a Kulturfest  része volt – kántorzene és haszid muzsika szerepelt, és egyértelműen a nap legnagyobb sikere volt. Több száz fesztiválozó gyűlt össze a park nyári színpadánál, hogy olyan haszid sztárokat hallgasson, mint Lipa Schmeltzer és Avraham Fried. Mellettük népszerű kántorok léptek fel, akiket teljes zenekar kísért, olyan zenészekkel, mint a klezmert újjáélesztő, Grammy-díjas trombitás, Frank London, és a népszerű neo-haszid indie zenekar, a Zusha.

„Itt vagyunk New Yorkban, jiddisül énekelünk a társadalom minden szegmensének, jobbról és balról, fentről és lentről, ahogy mondani szoktam” – mondta Nachum Segal műsorvezető, a JM zsidó reggeli rádióműsor gazdája. A nézők között a sportruhás férfiaktól a parókás, hosszúszoknyás nőkig a New York-iak minden árnyalata megtalálható volt.

A lubavicsi haszid Avraham Fried  a jövőről énekelt, arról, milyen lesz az élet a Messiás eljövetele után, amikor felépül a harmadik Szentély. Lipa Schmeltzer a népszerű Borough Park-i előadóművész rappernek öltözve lépett színpadra: „Ha azt mondom oj – ti mondjátok vé. Oj? Vé! Oj? Vé!” kiáltotta csörgődobjával verve a takust.

“Tartsátok nyitva a szemeteket, a fületeket és a szíveteket!” – mondta a szöveg nélküli dallamairól, niggunjairól ismert Zusha egyik tagja. Ismétlődő dallamaik, melyek egyre hangosabbak és hangosabbak lesznek, magukkal ragadják a hallgatót egy magasabb szférába.

„Szeretem a spiritualitását, az érzést, a kreativitását, a különböző hatások keveredését a zenében” – jelentette ki az egyik résztvevő, Josh Krug, a 27 éves Cworn Heigths-i egyetemista, aki jiddistudás nélkül is nagyon élvezte a koncertet „Ezek a kántorok ezt éneklik generációk óta és ez egy csodálatos hagyomány.” – tette hozzá.

A koncerten kizárólag férfi előadók léptek fel, a zsidó hagyomány ugyanis illetlennek tartja, ha egy nő férfiak előtt énekel.

SZS

Megszakítás