Az egyiket rövid időn belül már másodszorra támadták meg.

A lengyel emlékművet 2014-ben emelték és már második alkalommal estek neki vandálok Rajgródban. Most letörtek belőle egy darabot és obszcén szövegeket, neonáci szimbólumokat festettek rá. A februárban elkészült olaszországi emlékműre Bolognában az írták ismeretlenek, hogy „gyújtsd fel a bankokat!” és anarchista szimbólumokat festettek mellé – olvasható a forward.com beszámolójában.

Különösen fájdalmas, hogy 13 hónapon belül kétszer is megrongálták az emlékművet – írja a lengyelországi esettel kapcsolatban a The World Jewish Restitution Orgazination egyik vezetője Gideon Taylor. A hatóságoknak komoly intézkedéseket kell tenniük az elkövetők megtalálása és az emlékmű megvédése érdekében – hangsúlyozza Taylor. Ez utóbbi szervezet és a lengyel zsidó közösség 2002-ben létrehozott egy alapítványt, aminek a lengyel zsidó örökség megőrzése a célja.

Rajgródban 750 zsidó élt a holokauszt előtt, a város lakosságának harmadát tették ki. 1942-ben a lengyel és a német hatóságok együtt deportálták őket, majdnem mindenkit meggyilkoltak a koncentrációs táborokban. Néhány embernek sikerült csak elszöknie, közülük csak egy élte túl az üldöztetést. A többieket vagy megölték a lengyelek, vagy átadták őket a németeknek.

 

Kép: karenlkaplan.com