A világ egyetlen városában sem található annyi Bauhaus épület mint Tel Aviv-ban. Most új központ jön létre, hogy felügyelje több ezer épület megőrzését és felújítását.

A német építőipari miniszter Barbara Hendricks és Tel Aviv polgármestere Ron Huldai közös sajtótájékoztatón számoltak be a projektről, ami egybeesik a német-izraeli diplomáciai kapcsolatfelvétel 50-ik évfordulójával. Első körben 250 ezer sékelt költenek a Fehér város negyed felújítására. A városrészt 2003-ban javasolták az UNESCO-nak világörökségi védelemre, sehol a világon nem található ilyen számban, egy helyen Bauhaus épület.

bauhaus2

Az egyedülálló épületeket zsidó építészek tervezték, akik a ’30-as években menekültek el Németországból a nácik hatalomra kerülése után. 4000 épületet tartanak nyilván, ennek a felét mindenképpen megőrzendőnek minősítették, sok közülük felújításra vár – írja a ynetnews.com. „Segítünk megőrizni Tel Aviv jelentős kulturális örökségét!” – ígéri a német miniszter. Első körben a projektet felügyelő központot hozzák létre. A felújításban résztvevő szakemberek szorosan együttműködnek majd a helyiekkel – mondja Barbara Hendricks. A központ a Max Liebling House-ban, a Fehér város egyik jellegzetes épületében kap helyet. Várhatóan 2017-ben nyitja meg a kapuit.

zsido.com

 

Képek: ynetnews.com