Sigmar Gabriel támogatásáról biztosította Lengyelországot, ahol törvénnyel büntetnék a „lengyel haláltábor” kifejezés használatát.

„Lengyelország biztos lehet benne, hogy a történelemhamisítás bármely formája – beleértve a ‘lengyel haláltábor’ kifejezést – egyértelmű elutasítást és erős elítélést nyer részünkről” – jelentette ki Sigmar Gabriel német külügyminiszter szombati nyilatkozatában.

„Ezt a szervezett tömeggyilkosságot a mi országunk, és nem más hajtotta végre. Az egyéni kollaboránsok sem változtatnak ezen a tényen” – olvashatóak szavai a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, nemrég heves diplomáciai vihar tört ki, miután a lengyel törvényhozás megszavazta, hogy mostantól három évig terjedő szabadságvesztéssel lehessen sújtani azt, aki Lengyelország felelősségére is utal a nácik által elkövetett bűnökben.  

Izrael lengyelországi nagykövetének beszámolója szerint a javaslat jóváhagyása óta külképviseletük folyamatos fenyegetéseket kap az európai országban; rengeteg antiszemita üzenet érkezett Anna Azari nagykövet asszony, valamint az intézmény ellen is „minden lehetséges kommunikációs felületen”.

A jelenleg elnöki jóváhagyására váró törvényt magas rangú izraeli politikusok mellett az Amerikai Egyesült Államokban található Holokauszt Múzeum, valamint a Jad Vasem Múzeum vezetői is elítélték.

zsido.com

Kép forrása: JTA