A betiltást követelő aktivistáknak már 20 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük.

Ahhoz, hogy törvényjavaslat legyen belőle, 50 ezer aláírás szükséges. Még öt hónapig gyűjthetik a szignókat. Ha összejön, akkor parlamenti szavazás lesz arról, hogy 18 évre emeljék-e a beavatkozás korhatárát.

A petíció szerint 6 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnák azokat, akik 18 évesnél fiatalabb személy „külső nemi szerveit részben vagy egészben eltávolítják” – olvasható a jta.org beszámolójában. A körülmetélést egyfajta visszaélésnek, bántalmazásnak írják le. Az esetleges törvény a Dániában élő vallásos zsidókat és muszlimokat egyaránt érinteni.

Nemrég Izlandon is téma lett a körülmetélés. A  reykjaviki parlament négy frakciója is támogatja azt a törvényjavaslatot, mely megtiltaná a gyermekek körülmetélését a szigetországban. Az indítvány benyújtói szerint egy csecsemő körülmetélése “sérti a gyermek jogait”. Bár elismerik a körülmetélés szokásának kiemelkedő szerepét a zsidó vallásban, valamint az iszlámban, véleményük szerint “a gyermek jogai előbbre valók, mint szüleik azon joga, hogy egy bizonyos vallás szellemében neveljék őt”.

A dániai zsidókat aggasztják a fejlemények, mert félnek, hogy precedenst teremthet – nyilatkozta Andrew Baker rabbi az American Jewish Committee nemzetközi ügyekkel foglalkozó igazgatója egy bécsi konferencián.

zsido.com

Kép: theatlantic.com