November 13.-án délelőtt került bemutatásra a budapesti Fogasházban az a több mint 50 felvételt tartalmazó videó-sorozat, amelynek keretében magyar zsidó és nem zsidó közéleti személyek beszélnek a zsidósághoz fűződő viszonyukról. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) segítségével megvalósuló projektben az ismert filmrendező, Gárdos Péter készítette el a kisfilmeket a hazai kulturális élet különböző alakjaival. A sorozat célja többek között a zsidósággal kapcsolatos sztereotípiák lebontása és annak bemutatása, hogyan szembesülnek akár nem zsidó közéleti személyiségek is ezekkel az előítéletekkel. A bemutató sajtótájékoztatón Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija mellett egy a videókban is szereplő közéleti személy, a népszerű énekes, L.L. Junior is megjelent.

 

Az EMIH felkérésére az elmúlt hónapok során Gárdos Péter filmrendező a csillagos házakban készített 54 darab rövid, 2-6 perces videót ismert és elismert művészekkel, közéleti és tudományos személyiségekkel arról, hogy mit jelent számukra, milyen emlékeik vagy közvetlen tapasztalatuk van a zsidósággal kapcsolatban. Az interjúalanyok többsége nem zsidó vallású-identitású, és eltérően vélekednek a zsidó közösségekről és identitásról, de a filmekből megismerhető tapasztalatuk, véleményük egy esetben sem kirekesztő vagy negatív. A felvételeket minden szereplő esetében más-más csillagos házban forgatták.
Gárdos Péter, filmrendező a rendezvényen elmondta: „Örömmel vállaltam az EMIH felkérését erre a különleges projektre, hiszen azt gondolom, ilyen jellegű munka ritkán adódik egy filmrendező életében. Kifejezetten érdekes volt látni, hogy az eltérő identitású, kultúrájú, különböző területeken tevékenykedő közéleti személyek hogyan viszonyulnak ehhez a talán kényesebb témához. Azt gondolom, hogy az elkészült filmek egyesével is izgalmasak, de együttesen adnak egy egészen különleges képet arról, mit gondolunk a zsidóságról valójában.”
A mai, budapesti bemutató sajtótájékoztatót követően több vidéki városban is – Debrecen, Pécs, Szeged – láthatóak lesznek majd a videók egy-egy kulturális központban a következő hetek folyamán, és a Zsidómesék Youtube csatornán is folyamatosan bővülő tartalommal elérhetőek lesznek.
Köves Slomó a sajtóbeszélgetésen elmondta: „Zsidóknak és nem zsidóknak együtt kell boldogulniuk Magyarországon, hiszen mindannyian egy sikeres, békétlenségtől mentes országban vagyunk érdekeltek. Az EMIH időről időre felkarol identitás-kampányokat, hiszen ezek is hozzásegítenek félreértések, félreértelmezések vagy kibeszéletlen kérdések tisztázásához, a zsidóság megismeréséhez, a párbeszédhez. A most bemutatott Zsidómesék sorozat tökéletesen alkalmas erre, hiszen a közismert műsorvezetőktől kezdve a zenészeken keresztül az ország legismertebb színészeivel bezárólag nagyon széles a szereplők spektruma.”
Az EMIH vezető rabbija emellett örömét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy egy ilyen fontos kezdeményezés során lényegében nem volt olyan hazai közéleti személyiség, aki a felkérést követően negatívan állt volna a projekthez, és elvi okokra hivatkozva visszautasította volna a szereplést.
L.L. Junior, a népszerű énekes a következőket emelte ki: „Abszolút a magaménak éreztem a projektet a kezdetektől fogva, fantasztikus dolog volt részt venni ebben, hiszen nem csak az előítéletekről lehet hallani a filmekben, de arról is sokat tanulhatunk, mennyire mély érzésű emberek a zsidók, milyen érdekes és különleges a kultúrájuk, ebben pedig szerintem komoly hasonlóság van cigányok és zsidók között. Ráadásul a romák között van egyfajta misztikuma is a zsidóságnak, ami nem feltétlenül a vallásnak szól, sokkal inkább egyfajta pozitívan értelmezett kuriózum.”
A filmeket a készítők folyamatosan fogják elérhetővé tenni a mai naptól kezdve, de az alábbi linken a Zsidómesék Youtube csatornáján már most is számos kisfilm elérhető az érdeklődők számára:

Zsidó mesék

Share your videos with friends, family, and the world

A projekt a Civil Alap – 2014 és a Tett és Védelem Alapítvány támogatásával valósult meg.

A filmek szereplői ABC sorrendben: Balogh Balázs, Bangó Margit, Czvitkovits Judit, Dányi Krisztina, Darab Ágnes, Delov Jávor, Dér András, Dr. Bohus Ferencné, Erős Antónia, Falusi Mariann, Fenyvesi Márton, Fillencz Ádám, Fullajtár Andrea, Gáncs Péter, Gárdos Anikó, Grecsó Krisztián, Hamar Dániel, Harcsa Veronika, Havas Henrik, Hegedűs D. Géza, Hetényi Zsuzsa, Hódos Hajnalka, Kalas Györgyi, Kállay Géza, Karafiáth Orsolya, Kásler Miklós, Konok Tamás, Köves Ábel, Kulka János, L. L. Junior, Laár András, Lackfi János, Lőrincz Éva, Máté Gábor, Mihályi Helga, Molnár Ferenc Caramel, Orbán Gergő, Osvárt Andrea, Papolczy Péter, Paskó Ildikó, Puskás Peti, Sipos Dávid Günther, Szabó Győző, Szabó T. Anna, Szakcsi Lakatos Béla, Szénási Kata, Szenthelyi Miklós, Szinovszki Léna, Tóth Balázs, Tóth Evelin, Tóth Petra, Török Zita, Trencsényi Imre, Várkonyi Judit

 

További információ és interjúkérés: Tóth Gábor, +36 30 396 2625

 

Megszakítás