Október 3-án, csütörtök hajnalban hirtelen feloszlatta a devizahitelesek Orbán Viktor háza előtt már egy hónapja tartó sátorozós demonstrációját. Az intézkedés a Terrorelhárítási Központ döntésére hivatkoztak, mely területlezárást rendelt el csütörtöktől a miniszterelnök házának környékére az izraeli nagykövet és „más védett személyek” látogatására hivatkozva. A biztonsági szempontokra hivatkozó területlezárást „szükséges ideig, de legkésőbb 2013. december 31-én 24.00 óráig” tartják fent.

Ilan Mor izraeli nagykövet – állítólag – személyesen tájékoztatta a devizahiteles tüntetőket, hogy ő nem is járt Orbán Viktor miniszterelnöknél.
Póka László, a hitelkárosultak nevében fellépő „Nem adom a házamat" mozgalom vezetője szerint feleségével együtt október 9-én a tüntetések előtti szokásának megfelelően területbejárást tartott a követség Rózsadombon található épületénél, amikor a személyzet megállította és igazoltatta őket. Majd amikor kiderült, mi járatban vannak, maga a nagykövet, Ilan Mor fogadta őket, és tolmács segítségével közel egy órán keresztül beszélgettek.

Az egyébként a Jobbik devizaügyi kerekasztalában is résztvevő Póka elmondása alapján a nagykövet egyetértett törekvéseikkel, és megemlítette, hogy Izraelben egymillió ember vonult az utcára hasonló ügyben. A szólásszabadságot is fontos értéknek nevezte, és kifejezte megdöbbenését amiatt, hogy rá hivatkozva távolíttatták el őket az Orbán-rezidencia közeléből – mivel ő akkor nem is tartózkodott a miniszterelnöknél. Ilan Mor Póka szerint azt is szorgalmazta, hogy a felelősöknek nyilatkozniuk kéne arról, „miért keverték bele Őt ebbe a belpolitikai vitába”.

Izrael Állam Nagykövetsége megerősítette, hogy Póka László és felesége valóban ott jártak, és az Ilan Morral zajlott találkozó „barátságos és nyitott hangulatban” zajlott. Azt az állítást azonban nem kívánták kommentálni, miszerint a nagykövet tagadta az Orbán Viktornál való vendégeskedést, mivel „nem nyilatkozhatnak a követségen zajló találkozók tartalmáról”.

Zsido.com/Index.hu

Megszakítás