Régészek megerősítették, hogy a délnyugat-spanyolországi Utrerában egy elhagyatott épület alatti, sokáig étteremként és kocsmaként használt építmény tulajdonképpen egy középkori zsinagógakomplexum maradványai – írja a Jewish Heritage Europe.

 

 

A ritka lelet hivatalos bejelentését José María Villalobos, Utrera polgármestere és Miguel Ángel de Dios, a projekt vezető régésze tartotta a helyszínen. Elmondták, hogy a régészeti kutatások során többek között a tóratartó maradványait találták meg az egykori imateremben.

Spanyolországban kevés ilyen hely ismert, ezért a városok egyre inkább arra törekszenek, hogy újra felfedezzék középkori zsidó örökségüket

– írj a műemlékvédelmi oldal.

A felfedezés nem előzmény nélküli: Utrera önkormányzata 2015 óta kutatta a dokumentumokat és a levéltári anyagokat, hogy megpróbálja meghatározni a város középkori zsinagógájának lehetséges helyét. A munka során arra a következtetésre jutottak, hogy a zsinagóga maradványai egy elhagyatott épület alatt rejtőzhetnek a városközpontban, amelyet két évtizeddel ezelőttig étteremként és kocsmaként használtak.

 

 

A város 2018-ban megvásárolta az épületet, és előzetes ásatásokat végzett a helyszínen. Ezek azt mutatták, hogy az épület alatt a Misericordia kórház romjai fekszenek, amely 1492-től, a zsidók Spanyolországból való kiűzését követően költözött be, és ez alatt pedig magának a zsinagógának a maradványai lehetnek. Rodrigo Caro pap és történész 1604-ben azt írta, hogy a régi kórház egy zsinagóga maradványaira épült.

A helyszínen 2021 novemberében kezdődtek meg a régészeti munkálatok. A sajtótájékoztatón Villalobos és Ángel de Dios elmondták, hogy további régészeti feltárásokat fognak végezni, hogy megpróbálják meghatározni a zsinagógakomplexum kiterjedését a szentélyen túl, és megtalálni például a női részleg, valamint a mikve helyét. A helyszín ezalatt is látogatható lesz.

 

Andalúziában divat lett felfedezni a zsidó múltat

Egyre több spanyol kisvárosban tárják fel a rég elfeledett zsinagógákat.