A 40-es éveikben járó francia zsidó szülők nosztalgiával gondolnak vissza saját iskolás éveikre, a jó színvonalú állami oktatásra és a békés körülményekre. Ma az állami iskola nem biztonságos.

Megtanult egymással normális viszonyban élni a különböző vallású és társadalmi hátterű gyerek – idézi fel a jta.org riportjában Stephane Tayar. Ám amikor eljött az idő, hogy az ő gyermekeik is iskolába járjanak, a 43 éves informatikai szakember a feleségével együtt úgy döntött, hogy államilag elismert magánintézményt keresnek, ahova főleg zsidó gyerekek járnak. Amikor ő iskolás volt, teljesen normális volt, hogy egy zsidó srác állami intézménybe járt – mondja Tayar, majd szomorúan hozzáteszi: ezt mostanság el lehet felejteni, a zsidó gyerekek antiszemita támadásoknak vannak kitéve a francia állami iskolákban.

Ez a félelem általános jelenség a Franciaországban élő vallásos zsidók körében – olvasható a cikkben. Hatalmas vallási feszültségek, intolerancia van az országban. Emiatt a zsidó gyerekek harmadát íratják csak be az állami iskolákba. A többiek magániskolákba mennek, de nem csak zsidó intézményekbe, hanem akár katolikus, vagy protestáns iskolába – mondja az egyik zsidó szervezet a CRIF vezetője Francis Kalifat.

A helyzet Párizs környékén a legrosszabb, ahol 350 ezer zsidó él, a teljes francia közösség 65 százaléka. A párizsi régióban gyakorlatilag nincsenek zsidó diákok az állami iskolákban, a zaklatások miatt – mondja Kalifat. Legtöbbször csak verbális incidensekről van szó, de fegyveres támadások is előfordulnak. Robbanásszerűen növekedett a muszlim hátterű támadások száma a 2000-es évek elejétől a statisztikák szerint. 2012-ben egy dzsihadista három zsidó gyereket ölt meg Toulouse-ban, azóta védik erősebben a zsidó iskolákat, nem egy esetben gépfegyveres őrök. A belga állami iskolákban sem jobb a helyzet, ahol nem lépnek fel elég erőteljesen az antiszemita megnyilvánulások ellen – emlékeztet a cikk szerzője.

Emiatt egyre nagyobb számban távoznak a francia zsidó családok Izraelbe, az elmúlt három évben 20 ezren döntöttek az alijázás mellett. Mindeközben a zsidó iskolák ott vannak a legjobbak között az országban, köztük egy Chábád intézmény is.

Stephane Tayar szerint egyrészt tragikus, hogy a szülők nem merik állami intézményekbe küldeni a gyerekeiket, másrészt azzal vigasztalódhatnak, hogy lesz egy generáció, amelyik többet tud majd a zsidó kultúráról és hagyományokról, mint ők.

Kép: jta.org

 

Megszakítás