A Delta New Yorkból Tel-Avivba tartó járatának utasai közül sokan egyáltalán nem voltak elragadtatva, amikor az egyik étkezésnél az utóbbi hetekben sokat emlegetett Ben & Jerry’s fagylaltot szolgáltak fel nekik. Az utasok közül sokan egyszerűen nemkívánatosnak nyilvánították és visszaadták az édességet a légiutaskísérőknek, akik elmondták, hogy ők korábban már jelezték a társaságnak, hogy a jelen helyzetben ez a márka nem megfelelő választás  írja a JPress.

Az egyébkén közkedvelt márka tulajdonosai úgy döntöttek, hogy termékeiket nem szabad Jehudában és a Somronban élő zsidóknak árusítani. A határozat hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki, és válaszul sok helyen eltűntek a polcokról a jól ismert jeges édességek, míg Izraelben – a licencet birtokló és az anyavállalat követelését elutasító cég támogatása jeléül – megugrott a termék keresettsége.

A zsidóság és a fagylalt

Páám slisit glidá – harmadszorra fagyi, mondják az izraeliek, ha aznap már kétszer futottak össze ugyanazzal a személlyel. Az utóbbi napokban a fagylalt igencsak sokszor került terítékre, vagyis az újságok címoldalára, köszönhetően a Ben & Jerry’s cég bejelentésének, mely szerint: „úgy véljük, nem egyeztethető össze az értékeinkkel az a tény, hogy a Ben & Jerry’s … Olvass tovább

Az utasok között foglalt helyet Ánát Berko, a Likud párt volt parlamenti képviselője, aki egy rokonával együtt utazott a repülőn: „Miután felszolgálták a fagylaltot, sokan tiltakoztak az ellen, hogy olyan élelmiszert szervíroznak, melynek előállítója bojkottálja Jehudát és Somront. Én is tiltakoztam és vissza is adtam a fagylaltomat” – magyarázta. Olyanok is voltak, akik ennél is tovább mentek, és kijelentették, hogy haladéktalanul írásban is kifejezik nemtetszésüket a Delta vezetőségének. Berko így folytatta: „Nemcsak, hogy visszaadtam a fagylaltomat, még le is filmeztem az egész eseményt, hogy a légitársaság ne tagadhassa le a megtörténtét. A Deltának magyarázatot kell adnia megdöbbentő döntésére” – mondta.