Még mindig nem zárultak le a tárgyalások az izraeli rakétavédelmi program támogatásáról az Egyesült  Államok és Izrael között. Lehet, hogy megvárják vele az új elnököt.

Lassan haladnak az Egyesült Államok és Izrael közös rakétavédelmi programjának tárgyalásai. Nem segíti a helyzetet, hogy az utóbbi egy évben nem alakult felhőtlenül Barack Obama és Benjamin Netanyahu kapcsolata.

A jelenleg érvényben lévő együttműködést még 2007-ben kötötték és 2018-ban jár le. Ebben a periódusban Izrael 30 milliárd dollárt kap az Egyesült Államoktól. Izrael a következő 10 évre 10 milliárd dollárral többet szeretne kilobbizni a rakétavédelmi programra. Az amerikai fél 3,5-3,7 milliárd dollárt ajánlott éves szinten. Egy amerikai tisztségviselő a Reutersnak azt mondta, hogy elkötelezettek az izraeli rakétavédelmi program támogatásában. Az együttműködés részeként az Egyesült Államok fejlett rakétatechnológiához jut.

Az Egyesült Államok törvényhozása az elmúlt években jelentősen emelte a támogatás összegét, jóval nagyobb mértékben, mint, amit az Obama-adminisztráció kért, konkrétan a négyszeresét. Benjamin Netanyahu a vitát a republikánus többségű törvényhozás és a Fehér Ház közötti belső játszmának tudja be és a maga részéről azon dolgozik, hogy a megállapodás létrejöjjön a következő tíz évre is – derült ki egy Twitter-bejegyzéséből. Azonban az izraeli miniszterelnök egyik nemzetbiztonsági tanácsadója, Jacob Nagel világossá tette, hogy a megállapodás még nem lefutott ügy – olvasható a forward.com összeállításában.

Más izraeli tisztségviselők is utaltak rá, hogy az új elnökkel talán jobb megállapodást lehet tető alá hozni.

 

Kép: jewishvirtuallibrary.org

 

 

 

 

Megszakítás