Jorám Ettinger demográfus azt állítja, hogy a zsidó családokban tapasztalható kimagasló gyerekvállalási hajlandóság miatt alapvetően téves az a széles körben elterjedt hiedelem, mely szerint demográfiai katasztrófa fenyegeti Izraelt a rohamosan növekedő arab populáció miatt.

Izraelben jelenleg 6.6 millió zsidó él. Az arab lakosok száma 3.4 millió; kb. 50 százalékuk izraeli állampolgár, a többiek pedig az 1967-es Hatnapos Háború során izraeli fennhatóság alá került Jehuda és Somron bizonyos részein fennálló Palesztin Autonómia területén élnek.

Ettinger felmérése szerint mára a zsidó és arab asszonyok termékenysége szinte teljesen kiegyenlítődött. 1969-ben az arab családokban még átlagosan hattal több gyermek született, mint a zsidó családokban. Napjainkban a különbség csupán 0.6, mert az arab területeken családonként átlagosan 3.17, a zsidó területeken pedig 3.11 gyermek születik. Ha csupán azokat a zsidó családokat vizsgáljuk, ahol mindkét szülő izraeli születésű, akkor 3.4 a gyermekek száma. A Jehudában és Somronban élő arab családokban igen szembetűnő a visszaesés: húsz évvel ezelőtt még átlagosan 5 gyermeket vállaltak, 2015-ben pedig mindössze 2.76-ot. Ráadásul ezen a területen jelentős az arab (-1.5%) és a zsidó (+4.4%) migráció közötti különbség is, illetve az itt élő zsidók nagyobb része vallásos életmódot folytat, így a gyermekvállalási hajlandóságuk felül múlja az izraeli átlagot.

Az izraeli zsidók gyermekvállalási kedve egyébként messze meghaladja a környező muszlim államokban tapasztalhatót. Iránban pl. mindössze 1.83, Szaud-Arábiában pedig 2.12 az átlagos gyerekszám. Ettinger szerint ennek oka a modern, nyugati értékrend terjedése az iszlám országokban, illetve az Izraelben tapasztalható optimizmus, patriotizmus, közös felelősségvállalás és a hagyományokhoz való visszatérés.

Ettinger kiemelte, hogy a Palesztin Hatóság rendre hamis adatokat ad meg népessége létszámát illetően. Legutóbb 2.8 millió lakost jelentettek, miközben a valós adat 1.7 millió körül van. A különbözetet jelentő több mint egymilliós létszámot egyebek közt a következők teszik ki: 400 000-en már több mint egy éve külföldön tartózkodnak; 300 000 jeruzsálemi arab (akik izraeli személyigazolvánnyal rendelkeznek, de nem izraeli állampolgárok) megjelenik mind az izraeli, mind a palesztin statisztikákban, további 100 000 arab, akik a Palesztin Hatóság polgárai, de izraeli arab házastársuk van és Izraelben élnek, szintén feltűnnek mind az izraeli, mind a palesztin kimutatásokban, illetve hihetetlen módon a Palesztin Statisztikai Hivatal a 2007-es népszámlálás adataihoz hozzáadta az 1845 és 1850 között, az Oszmán Birodalom polgáraiként született szentföldi arabokat is.

Ettinger szerint az izraeli demográfiai mutatók egyedülállóak a fejlett világban. A kimagasló gyermekvállalási kedv, a jó életkörülmények (az ENSZ életminőséget vizsgáló felmérése szerint Izrael a 18. helyen áll a a világon) pozitívan hatnak a gazdaság és a társadalom fejlődésére és biztos jövőképet adnak az országnak.

Forrás: Arutz7

Megszakítás