A montreali határőrség visszafordította a francia komikust, aki tíz teltházas rendezvény megtartására érkezett az országba.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, hazájában több alkalommal is elítélték már antiszemita kijelentései miatt Dieudonné M’bala M’bala-t, akit ezúttal a kanadai hatóságok fordítottak vissza montreali landolását követően. A francia humorista azért utazott az észak-amerikai országba, hogy turnésorozatán belül tíz alkalommal is teltházas előadást tartson – írta szerdán a Jewish Telegraphic Agency.

Denis Coderre, Montreal polgármestere megerősítette a hírt, és kijelentette: nem látják szívesen Dieudonnét, aki Facebook bejegyzésében ennek ellenére azt írta, hogy hamarosan visszatér a kanadai városba.

A komikus egykori kijelentései körül kialakult botrányok miatt 2012-ben egyszer már rákényszerült arra, hogy lemondja fellépését. Úgy tűnik, hogy a Nagy-Britanniából és Hong-Kongból már kitiltott humoristára amúgy is rájár a rúd: nem sokkal a kanadai incidenst megelőzően a francia bíróságok ismét elítélték és 3 millió forintnyi bírság kifizetésére kötelezték gyűlöletbeszéd miatt.

„Nem tudok választani a nácik és zsidók között. Semleges vagyok ebben az egész ügyben. (…) Mi történt? Ki provokált kit? Van egy ötletem, de…” – mondta az egyik műsorában. Ezt követően csupán „komikus effektnek” nevezte az elmondottakat és tagadta az antiszemitizmus vádját.

2015-ben egy év felfüggesztett börtönbüntetést és 45 000 eurós bírságot kapott a tavaly januári terrorcselekmények után posztolt Facebook bejegyzéséért, melyben azt írta: „Je suis Charlie Coulibaly” – összemixelve a „Je suis Charlie” szlogent annak az Amedy Coulibaly nevével, aki elkövetője volt a párizsi kóser üzlet elleni terrorcselekménynek és egy francia rendőrnő elleni gyilkosságnak.

zsido.com

 

Kép forrása: JTA

Megszakítás