A csodával határos módon átvészelte a 20. századot egy fából épült zsinagóga a lengyelországi Wisniowában. Mostanra azonban a pusztulás határára került.

Az épület nagyon egyszerű szerkezetű, kívülről olyan, mint egy kis pajta. A XX. század elején épült, nagyon kevés hasonló maradt meg. Ahogy annyi más zsinagógát, ami megmaradt a háború után, ezt is raktárnak használták a ’80-as évekig.

1993-ban a helyi műemlékvédelem végzett rajta némi állagvédelmet, de így sem került túl jó állapotba. Az önkormányzat nemrég elhelyezett rajta egy táblát, hogy az épület korábban zsinagóga volt – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

A városi illetékesek most úgy látszik aktivizálták magukat, mert tervek születtek az épület konzerválására és hasznosítására. A régió népeit és az egykori zsidó közösség kultúráját mutatnák be benne. A legfontosabb feladat az lenne, hogy a rossz állapotban lévő épületet felkészítsék a következő télre, mert a szakemberek szerint azt már nem bírná ki. A projekthez támogatókat keresnek.

Kép: jewish-heritage-europe.eu