Idén 18. alkalommal rendezi meg a Nyugati téren a hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A fény ünnepe, a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezés időszaka, akik i.e. 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett.

December 8-án, kedden, a 8 napos Hanuka harmadik estéjét Köves Slomó vezető rabbi ünnepi köszöntővel nyitotta meg, amelyben hangsúlyozta, hogy bár a sötétségnek és az azzal járó félelemnek hatalmas ereje van, jövőt csak a fényre építhetünk, amely a reményt szimbolizálja. Úgy fogalmazott: „A félelmet akkor győzhetjük le, ha ráébredünk, hogy számíthatunk másokra és mások is számíthatnak ránk.”

Az este díszvendégei, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Rudolf Péter színművész és Molnár Ferenc Caramel énekes voltak.
Balog Zoltán köszöntőjében arról beszélt, hogy ha megbecsüljük és megismerjük egymás ünnepeit, akkor talán a hétköznapokban is jobban meg tudjuk becsülni egymást. Kiemelte: „A fény felekezettől, vallástól függetlenül azt jelenti, hogy bármekkorára nőjjön is a gonoszság a világban, mégis van megmaradás. Hiszen a megmaradás a hitből származik, és a hitből élő közösségek adják a nemzet erejét.”

Rudolf Péter és Molnár Ferenc Caramel megköszönte a megtisztelő felkérést, és boldog hanukát kívánt a magyarországi zsidó közösségnek.

A gyertyák ünnepélyes meggyújtása után Raskin Mose izraeli előadóművész zenélt.

Megszakítás