A hollywoodi színésznő elmeséli, milyen ortodox zsidónak lenni a vallástalan televízió- és filmiparban.

Mayim Bialik televíziós és filmszerepek tucatjait játszotta az elmúlt mintegy 30 évre visszatekintő karrierjében. A közönség ismerheti a The Big Bang Theory televíziós műsor Amy Fowlerjeként, vagy a 90-es évek közepén forgatott, Blossom című sitcom Blossom Russójaként. Bialik otthonosan mozog Hollywoodban, ahol 11 éves kora óta dolgozik, szombattartó, vallásos zsidó nőként még se egyszerű az élete.

Bialik reform zsidó családban nőtt fel, és főiskolai évei alatt kezdett érdeklődni az ortodoxia iránt. Ma, a határozottan szekuláris hollywoodi környezetben szombatot tart, csak kósert eszik, naponta imádkozik és a hagyományos, zsidó értékeknek megfelelően visszafogottan öltözködik.

Vallásosnak lenni azonban minden, csak nem könnyű, mondja. „Amikor egy kedves, vallásos, fiatal nő megkérdezi tőlem, ’Hogyan lehetek sikeres színésznő, miközben megtartom a sábátot, az ünnepeket, és a zsidó hagyomány alapvető parancsolatait?’, azt válaszolom neki: ’Nem lehetsz. A két dolog egyszerűen nem fér össze egymással.’”

A nehézség ellenére azonban Bialiknak mégis sikerül az életstílusát karrierje feláldozása nélkül fenntartania. „A legtöbben nem vallásosak azok közül, akikkel dolgozom, és furcsának tartják, hogy ünnepnapokon nem használom a telefonomat, vagy a számítógépemet, de tisztelettel vannak irántam” – mondta a színésznő a Jediot Áhronotnak.

Politikai szempontból azonban a zsidóság más áramlataihoz érzi közel magát. „Bár szeretek imádkozni, és hűséges vagyok az ortodox imakönyvhöz, politikai értelemben inkább a baloldali-liberális értékeket érzem magamhoz közelállónak.”

Az elkötelezett cionista Bialik azt mondja, megfizette az árát annak, hogy Izraelt támogatja, mivel nem kevesen vannak Hollywoodban, akik Izrael puszta létét is ellenzik.

Forrás: Arutz7