Tudta, hogy az iraki sóletben nincs bab? És azt, hogy a marokkói sóletbe édesburgonyát is tesznek? A mai Sóletfesztiválon négy ország, négyféle sóletjét lehet megkóstolni: a magyart, az izraelit, a marokkóit és az irakit.

A magyar sólet

A magyar sólet karakteres ízét a füstölt libacomb adja. Fő alapanyaga, avagy a teste az ételnek a nagy mennyiségű bab, melyet hosszú ideig főznek üstben. A fűszereken és a húson túl, melyek a fenséges ízt adják, a sós és csípős ízvilág dominál, a magyar konyha karakterének megfelelően.

Az izraeli sólet (jiddisül: jeruzsálemi csólent)

A fehérbabból, marhából és krumpliból készült izraeli sólet titka, hogy a hozzávalókat a karamellizált cukorral pirított hagymára rétegezve helyezik az edénybe, úgy forralják, majd lassú tűzön főzik. Mivel egykoron az askenázi bevándorlóknak nem állt mindig rendelkezésükre marhahús, így alakulhatott ki, hogy Izraelben gyakran csirkeszárny és egyéb csirkedarabok felhasználásával készítették a sóletet. A különböző arab országokból érkező zsidók hagyományos ételkészítése is nyomot hagyott az ételen, így kerülhetett egyes sóletfajtákba humusz is.

A marokkói sólet (szchina)

A marokkói sólet érdekessége, hogy nemcsak babot, hanem ugyanolyan mennyiségű csicseriborsót is tartalmaz, valamint a hozzávalók között mézet, fokhagymát és édesburgonyát is találunk. A sólet különleges ízéhez az is hozzájárul, hogy a cukrot karamellizálva adják az ételhez a főzés közben, és mielőtt lassú tűzön órákon át főzni kezdenék, még néhány meghámozott keménytojás is kerül a fazékba.

Az iraki sólet

Jóllehet a világ első szakácskönyve is az ókori Mezopotámiában, azaz a mai Irak területén látott napvilágot, az iraki konyha jellegzetes, kifinomult ízvilágú konyhája a középkor folyamán, az Abbászida-dinasztia idején (750-1258) nyerte el a szomszédos országok (Irán, Törökország) hatásait is tükröző, napjainkban is jellemző formáját. Az iraki sólet alapját a mindkét oldalán megpirított csirkehús adja, amit kockára vágott paradicsom és sok paradicsompüré, valamint olyan közel-keleti különlegességek, mint a datolyaméz és az arab konyha népszerű fűszerkeveréke, a Baharat tesznek igazán egzotikus élménnyé, valamint az a meglepő tény, hogy nem babbal, hanem rizzsel készül.

zsido.com

Megszakítás