Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A 24 éves szülők két éve házasodtak össze, gyermekeik természetes módon fogantak. A 33. héten született két kisfiú és két kislány császármetszéssel jött a világra. Átlagos súlyuk 1.5 kg, és mindannyian egészségesek. A szülést levezető Árnon Számuelov professzor elmondta: “Az orvoslás történetében rendkívül ritkán jegyeztek fel olyan négyes ikreket, akik természetes úton fogantak. Még mesterséges megtermékenyítés alkalmával sem nagy az esély erre.”

A fiatal házaspár az esküvőt követően Mexikóba, a férj szülőhazájába költözött. “Két éven keresztül nem tudtam teherbe esni. Mindig arra gondoltam, hogy az segítene, ha visszaköltöznénk Izraelbe. Amikor kiderült, hogy négyes ikreket várok, tudtam, hogy ez egy jel, és haza kell térnünk. Nagy áldásnak érzem, hogy a gyermekek végül Izraelben születtek meg. Amikor az ultrahangos vizsgálat kimutatta, hogy mi a helyzet, valósággal sokkot kaptam. De hála Istennek a terhesség probléma nélkül zajlott le.” – mondta az anya. A bőséges gyermekáldás egyébként nem újdonság a családban, hiszen az anyai nagymama maga is hármas ikreknek adott életet. “A család és a barátaink összefogtak, hogy megkönnyítsék az életünket. Mindenesetre ideje beszerezni egy jóval nagyobb autót.”- mondta a boldog apa.

 

Ismét gázolásos merénylet történt Izraelben

A Jeruzsálemtől északra fekvő Ofrához közeli buszmegállóban várakozó fiatalok közé hajtott gépkocsijával egy arab merénylő. A 20 éves Elcháj Tehárlev életét vesztette, társa közepes sérüléseket szenvedett. A terroristát a katonaság elfogta. Róla kiderült, hogy már ült izraeli börtönben és a közeli Szilwán falu lakosa. Otthonában később razziát tartottak a biztonsági erők. Bátyját letartóztatták, a rokonság izraeli munkavállalási engedélyét bevonták, illetve lefoglaltak hat lopott gépkocsit is.

A támadó letartóztatása után az egyik jelenlévő katona felhívta telefonon Smuél Elijáhu rabbit, a vallásos-nemzeti mozgalom egyik szellemi vezetőjét, és megkérdezte, lelőheti-e a gyilkost? A rabbi így felelt: “Bár megérdemelné a halált, az állami törvények értelmében ez tilos, így nem lehet megtenni, ami szükséges. A merénylet elkövetése közben lehetett volna végezni vele, most már azonban nem. A megváltás része, hogy képesek vagyunk megkülönböztetni a jót a gonosztól. Egyértelmű, hogy itt nem két igaz nép küzdelméről van szó. Egyikük az életet pártolja, a másik a halát, az egyik az igazság útján jár, a másik nem. Izrael népe szereti az életet és az igazságot, és áldást jelent az egész világ számára. Azoknak, akik a halált imádják, nincs helyük ezen a szent földön.”

Elcháj Tehárlev

A világ leghosszabb gázvezetékét építi meg Izrael, Ciprus, Görögország és Olaszország

A 2200 km hosszú vezeték az elmúlt években feltárt izraeli és ciprusi gázmezőket köti össze a dél-európai piacokkal. A beruházás költsége 6-7 milliárd dollár körül alakul, a munkálatok 2025-ig tartanak majd. “Ciprus és Izrael megbízható beszállító, és az általuk kitermelt gáz rendkívül fontos számunkra, mert így több forrásból és több szállítási útvonalon keresztül juthatunk földgázhoz. Az EU minden tagállama a projekt megvalósítása mögött áll.” – mondta Miguel Arias Canete, az Európai Unió energiaügyi biztosa, utalva az Oroszországtól való energiafüggés enyhülésére. “Ez egy szép barátság kezdete négy mediterrán ország között”. – jelentette ki Juvál Steinitz izraeli energiaügyi miniszter. A zsidó állam, Ciprus és Görögország viszonya az utóbbi években vált szorosabbá. Az évezred elején még e két állam bírálta Izraelt a legkeményebben, de a földgázmezők közös kiaknázása, illetve a török politika megváltozása közel hozta ezen országokat egymáshoz. A három állam arról is megegyezett, hogy egy regionális gyorsreagálású mentőegységet is létrehoznak, mely elsősorban a térségben pusztító erdőtüzek közös megfékezésében játszhat fontos szerepet.

Megállapodás a gázvezetékről

Az osztrák belügyminiszter Izraelben tanulmányozta a határvédelmet

“Izraelnek rengeteg tapasztalata és tudása van, mely Ausztria és egész Európa segítségére lehet. Ebben az országban egyszerre van jelen a szabad társadalom és a hatékony határellenőrzés.” – jelentette ki Wolfgang Sobotka.  Az európai menekültválság kapcsán elmondta, hogy azt is meg kívánja vizsgálni, miként volt Izrael képes kelet-európai zsidók százezreinek befogadására és integrálására, bár azt elismerte, hogy az Izraelbe vándorlók zsidósághoz való kötődése nagyban megkönnyítette a beilleszkedésüket, míg az Ausztriába érkezők merőben más kultúrából érkeznek. “A társadalomba be nem illeszkedett muszlimok kényelmetlen helyzetet idéztek elő a hazánkban élő zsidó közösség számára. Éppen ezért a zsidó intézmények környékén rendkívül erős a rendőri jelenlét, ami nem tesz lehetővé támadásokat. Ez azonban nem elég, hiszen csak a legszélsőségesebb antiszemitizmussal veszi fel a harcot. A legfontosabb feladatunk, hogy a probléma gyökerét is kezelni tudjuk.”

A határhelyzet megismerése érdekében a miniszter bejárta a Golán-fennsíkot, és beszámolót kapott a szír határon állomásozó izraeli egységek tevékenységéről.  Ezt követően Sobodka ellátogatott a Jád Vásem múzeumba, és osztrák holokauszt-túlélőkkel is találkozott.

Wolfgang Sobotka a Jád Vásem múzeumban