Nézzük a sci-fit, épül-szépül a bázis a Holdon, Marson, bárhol az világegyetem végén, de az senkiben nem merül fel, hogy mi a fene adja az energiát ennek a telepnek?

Bár a NASA jelenleg is vizsgálja a Holdon építendő atomreaktorok ötletét, a napenergia fenntarthatóbb és kevésbé veszélyes lenne, valamint nem kellene nukleáris anyagot szállítani a Földről. A Földdel ellentétben azonban, ahol körülbelül a nap felében süt a Nap, a Holdon a 29,5 napos forgási periódus felében sötét van. Nehéz lenne két hétig tárolni a napenergiát.

A NASA most egy másik stratégiát fontolgat, amelyet a Negevi Ben-Gurion Egyetem professzora, Jeffrey Gordon a Renewable Energy című folyóiratban publikált – számol be róla az israel21c.org.

Gordon professzor azt javasolja, hogy a holdi pólus közelébe telepített fotovoltaikus rendszerek segítségével állítsanak elő szünetmentes villamosenergiát. A villamosvezetékek a póluson telepített napelemes gyűrű által termelt energiát oda juttatnák, ahol szükség van rá: a kolóniára vagy egy oxigéntermelő üzembe.

Az új stratégia több mint százszor hatékonyabb, mint az akkumulátoros napenergia és legalább hatszor jobb, mint a NASA által most fontolgatott atomreaktoros megoldás – állítja a professzor. Jeffrey Gordon a NASA napenergiával foglalkozó központjában, a clevelandi Glenn Kutatóközpontban mutatta be eredményeit, ahol beszámolója szerint jól fogadták a javaslatait.