Izraelen kívül egyetlen országban sem volt még látható olyan nagyszabású kiállítás a Jad Vasem Múzeum gyűjteményéből, mint a Holokauszt-emléknap alkalmából felállított berlini tárlaton.

„A hiteles és eredeti érzések mély szenvedést közvetítenek a látogatók számára, miközben az áldozattokká vált zsidó festők erejét és büszkeségét is bemutatják” – mondta Angela Merkel német kancellár a Jad Vasem Múzeum gyűjteményét kiállító berlini tárlat megnyitóján hétfőn. „Nekünk, Németországban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az Izraellel fennálló barátság nem csupán létezik, hanem a csodával határos” – tette hozzá beszédében.

A mintegy száz művet bemutató tárlaton olyan neves művészek munkái szerepelnek, mint Felix Nussbaum vagy Ludwig Meidner. A festők közül napjainkban egyedül az amerikai-zsidó származású Nelly Toll (képünkön) él, aki személyesen is részt vett a „Művészet a Holokausztból” című kiállítás nyitóünnepségen – írta a Haaretz.

„Ezek a ritka rajzok és festmények – ötven olyan művész munkái, akiknek csaknem felét meggyilkolták a holokauszt során – tükrözik azt a feszültséget, ami a művészek dokumentálás utáni szükségérzete és a képzeletvilágába, művészetbe, valamint szépségbe való menekülési vágya között állt fent” – mondta Eliad Moreh-Rosenberg, a kiállítás kurátora és a Jad Vasem igazgatója.

Az idei Nemzetközi Holokauszt-emléknap alkalmából szervezett kiállítás ötlete eredetileg a német Bild napilaptól származik. 2009-ben az újság harminc olyan auschwitzi haláltáborról készített rajzot adományozott a Jad Vasem Múzeum számára, melyeket azután vásároltak meg, hogy egy elhagyatott berlini lakásban rájuk találtak.

zsido.com

 

Kép forrása: Haaretz

Megszakítás