Jelzett az aukciósház, lépett az FBI és az amerikai diplomácia.

A két összesen csaknem 120 ezer dollár értékű váza egykor Harry Fuld özvegyének birtokában volt, a náci rezsim 80 éve vette el tőle. Fuld egy német zsidó volt, aki létrehozta az első modern telefonhálózatot Németországban, H. Fuld & Co. Telefon und Telegraphenwerke AG néven. Fuld 1932-ben halt meg. Özvegye Lucie Mayer 1939-ben csak úgy tudta elhagyni az országot, hogy a vagyon nagy részét elvették a nácik – olvasható a jpost.com cikkében. Alig egy évvel később sok ingóság egy berlini aukciósházhoz került, ahol elárverezték.

A náci párt az így befolyt összeget tekintette a „kivándorlási adónak”.  Az FBI közleményéből kiderül, hogy a két XVI. Lajos korabeli, bronzból készült, aranyozott váza volt a 198-as számú tétel.

A Fuld örökség tárgyai kétszer tűntek fel árveréseken, 1997-ben és 2000-ben Londonban. Végül New Yorkban kötöttek ki a Christie’s aukciósháznál, amelyik megvizsgálta a származásukat és mivel gyanúsnak találta, értesítette az FBI-t. Richard Grenell az Egyesült Államok németországi nagykövete, aki határozott kampányt folytat az antiszemitizmus ellen Németországban és Európában, méltatta az FBI és követség munkatársainak erőfeszítéseit, aminek köszönhetően a műtárgyak visszatérhettek oda, ahonnan származnak.

A diplomata reméli, hogy ez a sikertörténet ösztönözni fog másokat is, hogy folytassák a kutatást és rávegyék az aukciósházakat és kormányokat, hogy legyenek partnerek a piacon lévő lopott tárgyak visszajuttatásában az eredeti tulajdonosokhoz. Grenell a Fox News-nak azt nyilatkozta, hogy Trump elnök kifejezetten utasította őket arra, hogy  nagyon határozottak legyenek ebben a munkában.

zsido.com

Kép: jpost.com

Megszakítás