A norvég tömeggyilkos ügyvédje tanácsa ellenére is náci karlendítést hajtott végre a nyilvános tárgyalóteremben.

2012 óta először lépett nyilvánosságra Anders Behring Breivik, akit hetvenhét ember meggyilkolása miatt ítéltek huszonegy évig tartó börtönbüntetésre Norvégiában. A férfi letöltendő börtönbüntetését – amit ügyvédje „még a halálbüntetésnél is rosszabbnak” nevezett – meg is hosszabbíthatják, amennyiben továbbra is közveszélyesnek ítélik.

A keddi tárgyaláson Breivik ügyvédje azt mondta, hiába próbálta meg lebeszélni védencét, a férfi ragaszkodott a náci karlendítéshez. „Nemzeti szocialistának vallja magát” – nyilatkozott Oeystein Storrvik, aki arra is felhívta Breivik figyelmét, hogy a kézmozdulat a legrosszabb dolog, amit tehet a tárgyalóteremben. 2012-ben a férfi szintén náci karlendítéshez hasonló mozdulatokat tett a tárgyalás során.

Norvég lapok szerint az elmúlt évek során Breivik tovább radikalizálódott a börtönben – ahol televízióval és számítógéppel felszerelt magáncellával él – és immáron „militáns nacionalistaként” tekint magára, amit a karlendítés is bizonyít – olvasható a Jewish Telegraphic Agency oldalán.

zsido.com

 

Kép forrása: JTA