A nyilvánosságra hozott felvételen a kislány Erzsébet náci üdvözlésre lendíti karját. Szerencsére a királyi családban ez a vonzalom nem tartott sokáig.

Nagy visszhangot váltott ki a The Sun által szombaton közzétett 17 másodperces kisfilm, amelyen Erzsébet és húga, Margaret a később királlyá koronázott nagybátyjuk bátorítására náci üdvözlésre lendítik karjukat az ifjú hercegnők édesanyjának társaságában.

A Sun által közzé tett információk szerint a felvétel 1933-ban, Adolf Hitler hatalomátvételének kezdeti időszakaszában készült, amikor Erzsébet hét, testvére pedig három éves volt.

the_sun_elizabeth

A királyi család skóciai rezidenciáján, Balmoralban rögzített képkockák nyilvánosságra hozatalát sajnálatosnak nevezte a Buckingham-palota szóvivője, aki hangsúlyozta: „önmagáért beszél az az odaadás, amelyet a jelenlegi uralkodó és családja tanúsított a nemzet iránt a háború idején”. Nyilatkozata szerint abban az időben senki nem tudhatta, hogy később mivé fejlődik mindaz, amit a korabeli híradókban is rendszeresen mutatott náci üdvözlés jelképezett.

Válaszul az orgánum szerkesztője, Stig Abell úgy fogalmazott: „Nincs olyan újság, amely elkötelezettebb támogatója lenne a királyi családnak, mint a Sun; ugyanakkor olyat sem lehet találni, amely jobban szeretne a közérdeklődésnek megfelelő történeteket publikálni”.

„Mindezzel a cél semmiképp nem az volt, hogy zavarba kerüljön a Királynő vagy a palota” – tette hozzá Abell.

Ami biztosan igaz, mert a cél nyilvánvalóan az volt, hogy a lap több példányszámban menjen el, bármi áron.

zsido.com/MTI

Képek: thesun.co.uk/jpost.com