Egy zsidó csoport erkölcsileg visszataszítónak nevezte az aukciót.

Több tucat, a Harmadik Birodalomból származó tárgy került kalapács alá Kalgoorlie-Boulderben. A gyűjtők többnyire a jó befektetési lehetőségre hivatkozva, igen magasra vert árakon kapkodták el a ritkaságoknak tartott második világháborús relikviákat. „Visszataszító”, „az ördög eszközei” – így jellemezte egy zsidó csoport az eseményt.

Egy nagy horogkeresztes zászló – Németországban illegális jelkép – ezer, egy másik 1500 dollárért kelt el, a német hadsereg legmagasabb fokozatú lovagi keresztje pedig 1250 dollárért talált új gazdára. Egy Adolf Hitler című, korabeli fotókat felsorakoztató könyv 375 dollárt, egy vésett horogkereszttel „díszített” fémpalack pedig 120 dollárt ért. Hitler náci karlendítést bemutató, kisméretű szobráért 100 dollárt fizetett új tulajdonosa.

A tárgyak legnagyobb része elhunyt egykori ausztrál katonák hagyatékából származik, akik második világháborús emlékekként őrizgették a darabokat. A Rágalmazásellenes Tanács (ADC), egy antiszemitizmus ellen küzdő zsidó csoportosulás elítélte az aukció rendezőit, mivel hasznot húztak a náci rezsimből, mely hatmillió zsidót gyilkolt meg a holokauszt során. „Még a profitra való törekvésnek is határokat kell szabni…” – nyilatkozta Dvir Abramovich, az ADC elnöke. – „Tudjuk, hogy a valóságban az az antiszemita uszítás, melyet ezek a darabok képviselnek, gyakran erőszakot és halálos kimenetelű támadásokat szül. Miközben tanúi vagyunk annak, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezetek által jelentett veszély növekszik a nemzetünkben, tudjuk, hogy az ilyen jellegű csoportok falják az elnyomás szörnyűséges relikviáit.

Az, hogy a gonosz eszközeit, melyek alapvetően egy múzeum gyűjteményébe illenek, normális kereskedelmi tárgyként adják el, egyenesen sérti az áldozatok emlékét, valamint a túlélőket és azokat a bátor ausztrál katonákat is, akik azért haltak meg a második világháború során, hogy legyőzhessék Hitlert.

Pittsburgh, Christchurch és San Diego tragédiáinak mindenkit arra kellene sarkallnia, hogy alaposan magába nézzen, és a megfelelő utat válassza. Felszólítjuk az eladókat, hogy helyezzék az erkölcsöt a pénzbeli haszon elé azáltal, hogy e borzalmas darabokat leveszik polcaikról.”

Abramovich azt is elmondta, hogy a most eladottakhoz hasonló relikviák internetes aukciókon is megjelennek, és szervezete többek között azon dolgozik, hogy ezeket kiszűrje.

Don Mahoney, aki 1973 óta gyűjt háborús emlékeket, és akinek apja a németek ellen harcolt Rommel tábornok seregében, azt mondta, hogy a náci katonai emléktárgyak piaca igen értékes. „A történelmet áruljuk. Vannak jó emberek és vannak rosszak, és nem tudjuk megváltoztatni a történelmet” – összegezte. Azt is kifejtette, hogy a piac legnagyobb részét olyan, elsősorban orosz és kínai magángyűjtők uralják, akik a világtörténelem egyik legborzalmasabb korszakának egy kis darabkáját akarják birtokolni. „Politikusok, banki vezetők, ügyvédek, könyvelők, a legmagasabb rangú emberek gyűjtők a Harmadik Birodalom tárgyi örökségét. Nem érdekli őket a nácizmus. Csupán a termékek minőségét és a történelmet szeretik.”

Az egyik árverező, akit csak Henryként neveztek meg, és aki az egyik horogkeresztes zászlót vette meg, elmondta, hogy családja német felmenőkkel rendelkezik, és ő lelkes gyűjtője a náci tárgyaknak. „Egy egész vitrinszekrény tele van velük… Sok-sok SS holmi.” Otthoni gyűjteményéből a legkedvesebb darab számára egy Waffen-SS tiszt egyenruhája. „Ez érdekel. A történelem, ami mögötte van”- mondta. – „Emellett befektetés is. Biztos, hogy nem vesztünk vele pénzt. Csak nő az értékük.”

Egy másik férfi, aki mellkasán a Gypsy Jokers törvényen kívüli motoros banda tetoválását viseli, így felelt arra a kérdésre, hogy miért gyűjt náci emléktárgyakat: „Hitler volt a legjobb. Egy állat volt, de jól csinálta, amit csinált.”

A gyűjtő Mahoney azt is elmondta, hogy az eredeti náci tárgyak minősége azonnal megkülönbözteti azokat a másolatoktól. „Az 1940-es években pamutfonállal varrtak. Ma a másolatoknál nejlonfonalat használnak, vagy pamut utánzatot. Ha kék fénnyel világítjuk meg, világítanak a sötétben. Nem számít, hogyan öregítették, és hogy próbálták elérni, hogy öregnek nézzen ki, könnyű felismerni az utánzatot.”

zsido.com

Forrás: mobile.abc.net.au