Az Európai Unió 2,3 millió eurós támogatásának köszönhetően, végre megújulhat a romos losonci zsinagóga, amit korának híres építésze Baumhorn Lipót tervezett. Az ő munkája egyebek mellett a szegedi és az újvidéki zsinagóga is.

Ez év elején jelentette be a dél-szlovákiai város vezetése, hogy uniós alapokból szerzett pénzből renoválják az épületet, ami kulturális központként fog működni. Az 1926-ra elkészült, több mint 35 méter magas kupolájú zsinagóga az egyetlen, ami megmaradt Losoncon a korábbi ötből. Az épület a Baumhorn munkásságára jellemző nagyszabású, eklektikus stílusban épült. Az építész, több mint 20 zsinagógát tervezett, a már említetteken kívül például Makón, Nyitrán, Nyíregyházán és Szolnokon is.

baumhorn

A losonci zsinagógát a kommunista hatóságok államosították 1948-ban és 30 éven keresztül műtrágyaraktárnak használták. Ezután üresen állt és még rosszabb állapotba került. A ’90-es években új tetőt kapott, de mostanáig nem volt pénz a további munkákra. A nemrég megkezdődött felújítás első heteiben régészek dolgoznak a helyszínen, aki már felfedeztek egy 1863-ban lezárt időkapszulát is, a mostani épület helyén ugyanis korábban szintén zsinagóga állt – írja a jewish-heritage-europe.eu.

A kapszulában a korábbi zsinagóga alapításával kapcsolatos dokumentumokat, valamint arany és ezüst érméket találtak egy üveg tárolóban. A tárolón egy bizonyos Ján Kossuch neve szerepelt, akinek üveggyára volt és vélhetően pénzzel is támogatta a zsinagóga építését.

Kép: jewish-heritage-europe.eu