22 évet élt.

A születő Izrael egyik paramilitáris csoportjának, az Ecelnek, más néven az Irgunnak soraiban harcolt és esett el Báruch Mizráchi.  A fiatal harcos Hámude Ábu-Ájnin néven született egy muzulmán arab családban, az északon fekvő Cfát városában. Hámude csatlakozott a revizionista cionista fiatalok szervezetéhet, a Bétárhoz. Ott tanulmányozta a zsidó történelmet és a judaizmust, s ez inspirálta arra, hogy felvegye a zsidó vallást és a Báruch nevet. Nem sokkal az állam kikiáltása előtt, Dzsenin közelében vesztette életét egy hírszerző akció során. A múlt héten tartott jom házikáron alkalmával, a háborús és terroráldozatok emléknapján, állami tiszteletadással emlékeztek meg róla Netánjá katonai temetőjében.

Az idei megemlékezés

Mizráchi az Ecel tagjaként kivette a részét az angol csapatokkal folytatott harcokból is, ezért a britek egy eritreai börtöntáborba száműzték 1946-ban. A táborban megsebesült egy lövöldözésben, s a zsidó rabokat látogató Chájim Herzog rabbit – Izrael későbbi főrabbiját – arra kérte, hogy vigye magával a Szentföldre, mert ott szeretne meghalni. Mizráchi végül felépült, és visszatérhetett Izrael földjére, ahol tovább folytatta a független államért vívott harcot. 1948 áprilisában vesztette életét Szá-Nur közelében, amikor a dzsenini arab csapatok mozgását kémlelte. 22 évet élt.

Mizráchi sírja

Temetésére csak húsz év elteltével kerülhetett sor, mert a függetlenségi háborút követően Dzsenin térsége jordán megszállás alá került. 1968-ban, a hatnapos háború győzelme és az izraeli csapatok visszatérte után vált lehetővé, hogy Mizráchi barátai felkutassák egykori bajtársuk holttestét. A somroni önkormányzat magára vállalta a hős emlékének megőrzését, és a mai napig minden évben megemlékezést tartanak a sírjánál, a Bétár tagjainak részvételével. Joszi Dágán, az önkormányzat vezetője elmondta: „Azért tartjuk fontosnak Báruch Mizráchi emlékének ápolását, mert Izrael minden hősének kijár a tisztelet. Mizráchi az életét adta az országért, nem hagyott maga után családot, ezért nekünk kell életben tartanunk az emlékét. Számunkra Báruch Mizráchi a földünkhöz való ragaszkodást jelenti.”

Báruch Mizráchi

Forrás: Ynet