Egy római kori villa földszintjének padlóját díszítő, kiváló állapotban fennmaradt, állatmotívumokkal, főként halakkal kirakott mozaikot találtak Lod városban a régészek.

A korábbi években feltárt mozaikok elhelyezését szolgáló Shelby White és Leon Levy Lod Mozaikközpont nevű új múzeum alapozása közben bukkantak az értékes leletre, amelyet 1700 évesre becsülnek a szakértők.

Az egykor központi fekvése miatt igen jelentős városban 1996-ban fedezték fel az első különlegesen értékes, szintén a római korból származó mozaikot, amikor egy új út építésén dolgoztak. Az akkor megtalált, valóságos és képzeletbeli állatokat ábrázoló, hatalmas, száznyolcvan négyzetméteres alkotás szintén rendkívül jó állapotban maradt fenn, és azóta bemutatták a világ legfontosabb múzeumaiban, New Yorkban a Metropolitanben, Párizsban a Louvre-ban, Szentpéterváron az Ermitázsban.

Ennek a mozaiknak az állandó elhelyezésére kezdtek új kiállítóhely felépítésébe, amikor – Izraelben egyáltalán nem szokatlan módon – félbe kellett hagyni a munkát, mert ismét régészeti kincsekre bukkantak a földgépek.

„A helyszín feltárásakor egy luxusvilla épületét találtuk meg óriási mozaikpadlózattal, ebédlőteremmel (triclinium), belső udvarral és vízvezetékrendszerrel. A római birodalom korára jellemző mediterrán luxus számos bizonyítékára bukkantunk, többek között freskóra” – ismertette a régészeti eredményeket a lapnak Amir Gorzalczany, a jelenlegi munkálatok vezetője.

Az idén nyáron megtalált mozaikok nagy mértékben emlékeztetnek egy korábbi, Jeruzsálemben a Cion-hegyen feltárt alkotásra, a szakemberek szerint vagy ugyanaz az alkotójuk, vagy ugyanabból a mintából dolgoztak. Az újonnan megtalált mozaikot kiemelték eredeti helyéről és elszállították, így folytatódhat a mozaikmúzeum építése, amelynek kínálata így újabb alkotással fog gazdagodni.

MTI/zsido.com

Megszakítás