Szilárd Klára festményeivel nyitották meg a Cháj Galériát tegnap a szentendrei Zsidóházban. Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség helyi központjában eddig csak zsinagóga működött, de kulturális és életmód-programokkal, sőt hamarosan egy kóser kávézóval is várják az érdeklődőket.

 

Szilárd Klára (1921-2017) elsősorban festő volt, de üvegművészként is alkotott és vasszobrokat is készített. Otthonosan mozgott valamennyi festői technikában. Művei között megtalálhatóak az „átírt” költői tájak, a valóságban nem összetartozó elemek szürreális egybekomponálása (például sivatag és párizsi házak), de sok rajzának, akvarelljének, olajképének tárgya a növényi vegetáció is.

 

A nemzetközi hírű, egykor Szentendrén is alkotó festő- és grafikusművész kiállítása a Vándorúton címet kapta és május 5-től várhatóan július közepéig lesz látogatható. A jövőben a tervek szerint két-három havonta újabb művész alkotásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

Biztos vagyok benne, hogy az a munka, amely ebben a házban folyik, és amely a vallás, a kultúra, és most már a művészet nyelvét is használja, az nemcsak a zsidó, hanem az egész szentendrei közösséget is gyarapítja, gazdagítja.”

– mondta megnyitó beszédében Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija.

Myers Mendi szentendrei rabbi és kislánya

A szentendrei zsinagóga vezetője is örömét fejezte ki, hogy a pandémia után végre megnyílhatott a galéria:

Azért választottuk ennek a kiállításnak a Vándorúton nevet, mert a vándorló zsidó életérzését – aki nem mindenhol érzi magát otthon a világban, és amit valamelyest minden zsidó megtapasztal – nemcsak a festmények, hanem Szilárd Klára pályája is tanúsítja.”

– mondta Myers Menachem Mendel szentendrei rabbi.

A központot – amelyben eddig csak a zsinagóga működött – két és fél éve nyitot­ta meg az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség. A tervek már akkor egy életmódközpontról szóltak, ami összefog több, főként zsidósággal kapcsolatos intézményt. A Cháj Galéria megnyitása után pedig néhány héten belül beindítják Szentendre első kóser kávézóját is.