A hanukai események kiindulópontja a szabadságharcot kirobbantó Mátitjáhu főpap és bátor fiainak lakóhelye, a Jeruzsálem és Tel-Aviv között félúton fekvő Modiin. Az ókori kistelepülés helyén ma modern izraeli nagyváros áll, melyet ugyan csak 1996-ban alapítottak, de lakóinak száma már a százezerhez közelít. A hosszú távú tervek szerint a város 240 000 ember otthona lesz majd.

Ha a térképre pillantunk, láthatjuk, hogy a Modiin közelében fekvő települések nevei is mind a hanukára utalnak: ilyen a haredi zsidók által lakott nagyváros Modiin Ilit (Felső-Modiin) vagy a haredi kistelepülés Mátitjáhu, a makabeusok családnevére utaló Chásmonáim, a mára Modiinhez csatlakozott Mákábim, a fáklyát jelentő Lápid, vagy Mevo Modiin, azaz Modiin bejárata.

“Amikor a hanukai történetben Modiinről meg a hasmóneusokról olvasunk, számunkra az nemcsak az ősi hagyományt, hanem a mindennapjainkat is jelképezi. Ez nem csak egy szép mese, hanem valóságos történet, ami éppen itt, a mi otthonunk környékén kezdődött” – mondta a Chásmonáimban élő Támár Horn, aki családjával együtt minden évben gyalogtúrát szervez a makabeusok környékbeli sírjaihoz.

“Hanuka a zsidó naptár egyik legfontosabb eseménye az egész zsidó világ számára, nekünk itt Modiinban azonban még többet jelent. A városban több helyen és a Modiin körüli nagyobb útkereszteződések mellett is óriási hanukijákat helyezünk el, hogy mindenki értesüljön a csodáról. Ezen kívül rengeteg egyéb programot is szervezünk az itt lakóknak, melyeken mindig kiemelt szerepet kap, hogy mi éppen ezen a helyen, a szabadságharc egykori központjában élünk” – mondta Báruch Szlonim rabbi, aki a helyi Chábád központot vezeti feleségével, Návával.

Természetesen Modiin ad helyet a minden éveben hanukakor megrendezett “Modiin Öröksége” konferenciának is, ahol a térséget érintő legújabb régészeti eredményekről számolnak be és történelmi témájú előadásokat tartanak.

Gyertygyújtás a modiini bevásárlóközpontban

Hanuka szombatjának kiemelkedő eseménye, hogy péntek esti imát tartanak a város nyugati szélén fekvő, hasmóneus korban épített Um el-Umdan zsinagóga romjainál, melyen több százan vesznek részt minden évben. A régészek feltételezése szerint e zsinagóga körül terült el az ősi Modiin.

“Nagy élmény látni, ahogyan 3-400 ember sétál a fagyos időben az ősi zsinagógához, mely a makabeusok idejében épült. Ott imádkozunk és tanulunk Tórát, ahol egykor őseink is tették. A kevés fény miatt alig látjuk az imakönyveinket, de hatalmas energiát érzünk a levegőben” – mondta Elli Fischer rabbi, a különleges szombatfogadás kezdeményezője.

“Modiin ma egy hipermodern nagyváros. Amikor felfedezték a zsinagóga romjait, éppen lakóhelyet kerestünk. Amikor megtudtam, hogy a makabeusok zsinagógájától néhány percre is vannak elérhetőek lakások, nem gondolkodtam tovább. Itt akartam lakni, ahol egyszerre élhetem át a múltat és a jelent” – mondta a rabbi, aki Los Angelesből települt át Modiinbe.

Gyerekprogram a hasmóneusok sírjánál

“Nemcsak a föld kapcsol minket ehhez a helyhez, hanem az a szellem is, amiért a hasmóneusok küzdöttek: az Örökkévaló szabad szolgálata és a zsidó életmód folytatása. Az itt feltárt ősi zsinagóga és mikve [rituális fürdő] az ittlétünk alapja. Ez kapcsol minket a múltunkhoz és ez teremti meg számunkra a jövőt is” – tette hozzá.

zsido.com