Az Egyesült Államok és Izrael ENSZ missziója közösen rendezett konferenciát a családon belüli és a nők elleni erőszak témájában. A kezdeményezés egyik vezéralakja Gilád Erdán, aki Izrael nagyköveteként szolgál mind az Egyesült Államokban, mind az ENSZ-ben. Erdán korábban öt éven át volt a zsidó állam belbiztonsági minisztere. Akkor a terrorizmus elleni harc állt figyelme középpontjában, most pedig a családon belüli erőszak leküzdéséhez használja fel tapasztalatait. Célja, hogy a modern technológia megjelenjen ezen a területen is.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy az effajta terror legalább annyira súlyos probléma, mint ami ellen korábban harcoltam. Ezért okoz büszkeséget számomra, hogy ezt a rendezvényt az ENSZ új amerikai nagykövetével, Lina Thomas-Greenfielddel és más fontos személyiségekkel összefogva szervezhettem meg. Belbiztonsági miniszterként sokat használtam a fejlett izraeli technológiát. A titkosszolgálatokkal és a rendőrséggel együttműködve olyan algoritmusokat és egyéb eljárásokat fejlesztettünk ki, melyek megjósolták a következő, magányos merénylő által elkövetett támadást. A családon belüli erőszak ellen is fel lehet használni az ilyen technológiát, hogy megelőzhessük a következő támadást a családtagok ellen. Jobb megelőzni az erőszakot, mint még több nőt küldeni menhelyekre. Ez is egy megoldás, de sajnos nem gátolja meg a következő gyilkosságot” – jelentette ki Erdán.

A konferenciát Michál Szeláról nevezték el, akit férje gyilkolt meg másfél évvel ezelőtt. A férj számos késszúrással végzett feleségével, miközben csecsemőkorú lányuk is a lakásban tartózkodott. Az izraeli közvéleményt sokkolta az eset. Szakértők szerint a koronajárvány okozta izoláció és anyagi nehézségek miatt a korábbinál sokkal gyakoribbá vált világszerte a családon belüli erőszak.

„Képzeljük el, mi lenne, ha csak azzal törődnénk, hogy feltakarítsunk egy terrortámadás után, de meg sem próbálnánk megállítani a terroristát a merénylet elkövetése előtt. Vagy képzeljük el azt, hogy csak a megfertőződött koronás betegekkel törődnénk, de nem foglalkoznánk a maszkviseléssel, a távolságtartással vagy az oltásokkal. Mindkét dolog őrültség lenne. Ugyanígy kellene hozzáállnunk a nők elleni erőszakhoz is” – mondta Thomas-Greenfield.

Tavaly nyáron Lili Ben Ámi, a meggyilkolt Michál Szelá testvére a legnevesebb izraeli technológiai cégek részvételével rendezett egy konferenciát, melynek célja a családon belül erőszak elleni eljárások kifejlesztése volt. Összesen 1800 szakember dolgozott a különböző technológiákon, melyek közül Erdán választotta ki a legjobbakat.

„Nagyon fejlett algoritmusok és applikációk készültek. Egy digitális karkötő például a családtagok viselkedésének változását követi és szükség esetén riasztja a rendőrséget. Egy titokban telepíthető okostelefonos alkalmazás pedig jelez a tulajdonosnak vagy az erre kijelölt barátoknak, ha olyan, gyanús aktivitást érzékel a telefonon, mely arra utal, hogy a tulajdonos partnere kémkedik utána. Egy másik applikáció pedig a telefon tulajdonosának hangját figyeli és egy előre megadott jelszót meghallva azonnal riasztja a rendőrséget. Kifejlesztettek egy olyan, automatikusan működő szoftvert is, mely az emberek kórtörténetét vizsgálja, hogy kiszűrje az ismétlődő erőszakra utaló jeleket.”

A legtöbb újítás okostelefonokhoz kötődik, ami Izraelben problémát jelent, hiszen a háredi társadalomban tiltják az ilyen eszközök használatát, de az arabok és az orosz bevándorlók között is sokan idegenkednek az alkalmazásuktól, elsősorban nyelvi nehézségek miatt. New Yorkban is hasonló gonddal állnak szemben.

„Amikor a családon belüli erőszakkal foglalkozunk, akkor még a fejlesztéseknél és a modern technológiánál is fontosabb az, hogy megértsük a különböző kultúrák működését. A zsidó közösség egyes szegmenseiben nagy szégyennek számít a hatóságokhoz fordulni, tehát inkább olyan helyi szervezetekre kell támaszkodni, melyekben megbíznak az emberek és ahová nagyobb eséllyel fordulnak az erőszakot elszenvedő nők. A technológiai újításoknak is ehhez kell alkalmazkodniuk. Már léteznek olyan applikációk, melyek jiddisül is használhatók” – mondta Eric Goldstein, a konferencia egyik résztvevője.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gál Gádot, a Wonder Women film főszereplője, Olof Skoogm az Európai Unió ENSZ-nagykövete, valamint Jacquelline Fuller, a Google alelnöke is. Fuller bejelentette, hogy cége 300 000 dollárt (90.5 millió Ft) adományoz a konferencia számára, melyből újabb technológiai fejlesztéseket lehet finanszírozni.

 

zsido.com

 

Forrás: Ynet